Upptäck naturens fantastiska förmåga – med Mindfulness
Naturen innehåller en fantastisk rikedom för oss människor. Naturen kan ge en mental avkoppling, kraftpåfyllning och återhämtning. Naturen har vilande och läkande egenskaper. Enligt forskarna Kaplan har utkristalliserat fyra olika kriterier av naturformer som bidrar till stärkande och uppiggande effekter.
- ”Att platsen ger besökaren en känsla av att vara förflyttad till en annan värld, vid sidan av vardagens stress och press. (Being away)
- Att platsen uppfattas som att den har en viss storlek och omfattning, i tillräckligt hög grad för att ge en känsla av frihet och spelrum. (Extent)
- Att platsen väcker ens intresse och ger stimulerande sinnesintryck. (Fascination)
- Att man känner att man passar in i miljön; att den är förenlig med ens önskemål och behov. (Compatibility)”
Enligt forskarna behöver dessa naturmiljöer inte handla alltid om vildmarken eller skog utan kan även röra sig om parker, natur- och grönområden, gräsmattor och trädgårdar.
Man mår bra av att vistas i naturen. En enkel promenad oavsett i vilken natur du väljer kan förändra ens sinnesstämning och få dig att känna dig piggare, lugnare och mer samlad. En promenad i naturen ger dig hälsa och gör det möjligt att lämna de vardagliga erfarenheterna bakom sig.
Vad händer i hjärnan när vi vistas i naturen.
När vi har utfört ett uppmärksammat och koncentrerat arbete på arbetsplatsen under en dag, tar energin slut och det uppstår en enorm trötthetskänsla. Om vår hjärna inte får återhämta sig utan överbelastas under lång tid kan man drabbas av utmattning i hjärnan som tar sig uttryck i minnesproblem, koncentrationssvårigheter, sömnbesvär, yrsel, tunnelseende, känsloutbrott och brist på empati mot sig själv och gentemot andra. Det uppstår störningar i hippocampus (korttidsminnet) i hjärnan och i amygdala där känslorna finns. Det är detta som händer när människor råkar ut för ”går in i väggen”, utbrändhet eller utmattningssyndrom. Det gäller därför att hitta din plats i naturen.
I naturen där man kan koppla av och använda mer spontan uppmärksamhet, stanna upp en liten stund och se på olika saker och ting i naturen. Dessa tankar, känslor och sinnesintryck skriker inte på oss och sätter krav på oss utan den ger en mjukare information, det är okey att ta det lugnt, det här var intressant att observera. Det görs utan större energi och kraftansträngning och skapar därmed stärkande och uppiggande effekter. Vi får en så kallad vaken vila som på lång sikt motverkar utmattninssyndrom.
Mindfulness i naturen är ett verktyg som motverkar både stress, oro och utmattningssyndrom.
Att gå ut i naturen, en trädgård, ett grönområde, en skogspromenad eller till havet ger dig ett naturligt lugn, harmoni och underbara upplevelser. Genom att dessutom använda de redskap som mindfulness erbjuder, stanna upp en liten stund, observera med alla sinnen, acceptera som det är nu och släpp taget om de vardagliga tankar som negativa eller destruktiva tankar och känslor hittar du tillbaka till den hälsosamma balansen i ditt liv. Balansen mellan arbete, vila och återhämtning.
Tips: Du kan pröva själv eller i grupp, när du är ute i skogen och promenerar. Stanna upp en stund. Leta upp ett löv eller något annat som tilltalar dig. Tänk dina tankar om detta eller berätta om lövet för dig själv eller i gruppen. Vilken färg har det? Hur känns det? Använd alla dina sinnen. Acceptera att löven i naturen är som de är oavsett likheter och olikheter, utan att värdera. Låt tankarna bara komma och gå. För att sedan släppa taget. Promenera vidare för att upptäcka något nytt.
Att träna mindfulness i naturen kan göra att du blir bättre på att lyssna på kroppens signaler. Du blir bättre på att hantera stress, oro och rastlöshet. Du får en bättre tillfredsställande sömn. Sömnen är oerhört viktig för ditt välbefinnande. Du får mer öppna sinnen, ökad medveten närvaro och ökar ditt välbefinnande.
Källa: Naturvårdsverket, Naturen som kraftkälla. Om hur och varför naturen påverkar hälsan
Källa: Susanne Zachau, Mindfulnessinstruktör
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.