Acceptans – att gå vidare ger framåtblickande mot nya känslor och upplevelser

Att gå vidare genom acceptans – ger oss framåtblickande mot nya känslor och upplevelser

Har du varit med om en jobbig situation någon gång, för mycket stress eller något liknande? Det bästa du kan göra är att möta dina känslor och acceptera för vad det är. För vi kan inte göra saker ogjorda. Det som inträffat går inte att ändra på. Vi måste acceptera för att kunna gå vidare. Acceptans ger oss befrielse, kunskap, framåtblickande mot nya känslor och upplevelser.

I acceptansens ljus kan du hitta styrkan att släppa det gamla och omfamna det nya. - Susanne Zachau

Vad händer med våra känslor vid acceptans
Acceptans betyder att hitta den bästa lösningen för att förbättra, anpassa, respektera, förstå och se saken av en situation ur ett accepterande perspektiv. Perspektivet är att på bästa sätt anpassa sig efter en situation som gör det möjligt för oss att må bra. Vi lär oss hantera den jobbiga situationen utan att lida och utan att känslorna överväldigar oss. När vi uppnått acceptans blir vi fyllda med välmående, säkerhet och tillfredsställelse inom oss.

Hur kan vi komma fram till acceptans
Vi upplever negativa känslor (stress, spänningar eller oro) vi inte kan ta bort, de är viktiga för överlevnadsfunktionen. Vi kan försöka förstå situationen, identifiera och hantera känslorna som vi har inom oss, som rädsla, förundran, motvilja, vrede, glädje och sorg. Stanna upp och fundera en stund, begrunda, reflektera över det som är. Acceptera som det är gör det möjligt för oss att må bra med oss själva, acceptera oss själva och den rådande situationen. Vi kan känna ett flöde av stor sorg när detta pågår och intensiva känslor som kommer att omvandla och frigöra tankarna. Med hjälp av självupptäckten känner vi oss kapabla och utrustade med redskap, förmågor och respekt för det som varit. När vi kommit fram till acceptans blir vi fyllda med välmående och tillfredsställelse.

”Acceptera innebär att så medvetet och avsiktligt som möjligt uppleva egna känslor och motiv och inte försöka undvika dem. Sådan exponering leder i många fall till att upplevandet av obehagliga känslor och motiv förlorar i styrka.”- psykologiguiden

Vad händer om du inte accepterar det som händer dig?
Svåra upplevelser är jobbiga att hantera. Det kan vara bekvämt att förneka, försöka smita undan och därigenom försöka övervinna jobbiga tankarna och känslorna. Svåra tankar och känslor orsakar mycket smärta och är obekväma att möta. Våra känslor och tankar blir istället blockerade inom oss när de borde accepteras och frigöras för att kunna leva hälsosamt. Kroppen är som ett signalsystem som ger oss varningstecken så att vi kan släppa på det som finns undangömt inom oss känslor och sinnesstämningar som vrede, sorg, ilska raseri, glädje mm. Gör vi inte detta resulterar det i sjukdom och bortkoppling av våra känslor och oss själva.

Ju mer vi kan acceptera varje ögonblick som det är desto bättre harmoni.  – Susanne Zachau

Träna på att acceptera
Det går att träna acceptans i små situationer, som en daglig rutin eller inlagd veckorutin i ditt livsschema. När du står i en lång matkö i affären, väntar på bussen vid busshållplatsen eller när du ska stiga upp ur sängen på morgonen för att gå till arbetet. Tänk på att andas lugnt, slappna av. Tänk ”så här är det just nu och det är inget jag kan göra något åt”. Släpp negativa känslor som ilska och irritation. Använd Mindfulness när du gör detta: Stanna upp en liten stund, observera, beskriv detta utan att döma, acceptera och släpp taget. Gör det gärna igen, och igen och igen, så styr det in det du tänker, känner och upplever till acceptans…

 • Hitta din plats i en lugn miljö. Sätt dig i en bekväm stol. Rak rygg. Slut ögonen om det känns bra för dig. Slappna av.
 • Ta ett djupt andetag och håll andan några sekunder. Försök att andas djupt ner i magen. Andas ut och känn hur du slappnar av.
 • Vrid huvudet åt höger, slappna av och vrid tillbaka huvudet och slappna av.
 • Böj huvudet långsamt bakåt tills det spänner Håll kvar en stund och ta med din dina andetag. Böj långsamt tillbaka huvudet.
 • Böj huvudet långsamt framåt mot bröstet. Håll kvar en stund. Känn spänningar. Andas djupt. Böj försiktigt tillbaka huvudet. Andas.
 • Öppna munnen så mycket du kan gapa stort. Slappna av och stäng munnen igen.
 • Ta tre djupa inandningar och tre djupa utandningar. Sitt nu bara och slappna av en stund. Tänk på något trevligt. När du känner dig redo öppnar du ögonen och reser på dig.

  Författare: Susanne Zachau
  Källa: Coming to our senses, Jon Kabat Zinn
  Bild: Ignartoosbg

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.