Hjärtats kärleksmeditation – mindfulness kan användas i olika situationer

Hjärtats kärleksmeditation – mindfulness

Hjärtats kärleksmeditation även känd som Metta-meditation är en övning som kan vara användbar i en mängd olika situationer och under olika omständigheter som stresshantering, svåra relationer, självkärlek, självacceptans, förbättra relationer, hantera ilska och bitterhet, för att öka medkänsla för andra, svåra livsögonblick och förbättra positiva känslor.

Hjärtats kärleksmeditation är en djup övning som fokuserar på att odla och sprida, kärlek, medkänsla och godhet mot sig själv och andra. Genom att fördjupa sig i denna meditation kan man öppna sitt hjärta och förbättra positiva känslor och relationer. Här är en beskrivning av hur du kan utföra hjärtats kärleksmeditation.

Här är en övning som du kan pröva.

 1. Hitta en tyst och bekväm plats där du kan sitta eller ligga i ett avslappnat läge. Stäng av eventuell störande musik och elektronik. 
 2. Slut dina ögon och ta några djupa andetag för att lugna sinnet. Fokusera på din andning och låt dig själv slappna av.
 3. Tänk på dig själv och upprepa positiva affirmation eller mantra i ditt sinne: ”Må jag vara lycklig. Må jag vara frisk. Må jag vara trygg. Må jag leva med lätthet.”
 4. När du känner dig fylld av kärlek gentemot dig själv, börja tänka på någon som du älskar och bryr dig om. Det kan vara en vän, familjemedlem eller någon annan nära dig. Skicka dessa kärleksfulla tankar till den personen och upprepa: ”Må du vara lycklig. Må du vara frisk. Må du vara trygg. Må du leva med lätthet.”
 5. Utför gradvis din cirkel av kärlek genom att tänka på andra personer i ditt liv, inklusive människor som kanske har en mer komplicerad relation med. Skicka kärlek och medkänsla till dem också.
 6. Fortsätt att expandera din cirkel för att inkludera bekanta, kollegor och till och med människor du inte känner så väl. Skicka kärlek till alla levande varelser. 
 7. När du känner dig fylld med kärlek och medkänsla, avsluta meditationen genom att återvända till din uppmärksamhet till din egen andning. Andas djupt några gånger och sakta kan du öppna dina ögon.

Hjärtats kärleksmeditation kan praktiseras regelbundet för att stärka din förmåga att känna och uttrycka kärlek och medkänsla för dig själv och andra. Det är en kraftfull övning för att förbättra inre frid och positiva relationer i ditt liv.

Med hjärtats kärleksmeditation öppnar vi dörren till vår själ och släpper in ljuset av kärlek och medkänsla. - Susanne Zachau

Hur du regelbundet kan integrera hjärtats kärleksmeditation för att fördjupa din förmåga att känna oh sprida kärlek i din dagliga rutin.

 1. Skapa en tidsplan
  Avsätt en viss tid varje dag för din kärleksmeditation. Det kan vara på morgonen när du vaknar, innan du går till sängs eller när du känner att du behöver en boost av positiv energi. 
 2. Skapa en lugn miljöHitta en plats där du kan meditera utan distraktioner. Du kan använda lugnande musik eller ljus för att skapa en fridfull atmosfär om du vill.
 3. Anpassa ditt mantra
  Om du vill kan du anpassa ditt mantra för att göra det mer personligt och relevant för dig. Använd ord som känns meningsfulla och hjälper dig att fokusera på kärlek och medkänsla. 
 4. Var tålmodig med dig själv
  Ibland kan det vara svårt att känna kärlek och medkänsla särskilt gentemot personer du har svåra relationer med. Var tålmodig och försök att öppna ditt hjärta gradvis.
 5. Utforska olika versioner
  Det finns olika varianter av hjärtats kärleksmeditation inklusive de som fokuserar på att sända kärlek till hela världen eller specifika personer som behöver stöd. Variera din meditation för att passa dina behov och intentioner.
 6. Integrera medkänsla i ditt dagliga liv
  Använd de känslor av kärlek och medkänsla som du odlar under meditationen i ditt vardagsliv. Försök vara mer empatisk och stödjande gentemot andra människor.
 7. Skriv ner dina erfarenheter
  Använd en dagbok, anteckningsbok eller en digital journal där du reflekterar över dina kärleksmeditationer. På så sätt kan du hålla dina reflektioner organiserade och enkelt gå tillbaka för att se din utveckling över tid. I din dagbok kan du beskriva hur du kände dig före, under och efter meditationen. Uttryck dina känslor, tankar och eventuella fysiska eller emotionella upplevelser.
 8. Reflektera över din fokusering
  Tänk på vad du fokuserar på under meditationen. Har du haft svårt att hålla dig fokuserad? Har din uppmärksamhet vandrat? Detta kan hjälpa dig att identifiera platser där du kan förbättra din koncentration.
 9. Märk dina framsteg
  Notera om du har märkt några förändringar i dina känslor eller tankemönster över tid. Det kan vara positiva effekter som ökat lugn, medkänsla eller tålamod.
 10. Notera utmaningar
  Om du stöter på utmaningar under din meditation som distraherande tanker eller svårigheter att slappna av är det viktigt att notera dem. Det hjälper dig att förstå vad som kan hindra din praxis och hur du kan hantera det.
 11. Sätt mål och avsikter
  I din dagbok kan du även skriva ner dina mål och avsikter för din meditation. Vad hoppas du uppnå med din praxis och hur du kan hantera det.
  Sätt mål och avsikter
  I din dagbok kan du även skriva ner dina mål och avsikter för din meditation. Vad hoppas du uppnå med din praxis? Detta ger dig en tydlig riktning för din meditation.
 12. Lär dig av dig själv
  Genom att regelbundet gå tillbaka till dina tidigare meditationer och läsa dina reflektioner kan du se din personliga utveckling och identifiera mönster som kan vara användbara för dig.

Att skriva ner meditationserfarenheter kan hjälpa dig att fördjupa din meditation och göra den mer meningsfull och givande över tid. Det är ett kraftfullt verktyg för självreflektion och personlig tillväxt. 

Författare: Susanne Zachau
Källa: https://www.bokus.com/bok/9781611808209/lovingkindness/
Bild: 2023852

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.