Vad är mindfulness?
Mindfulness är den grundläggande förmågan vi människor har att vara fullt medvetet närvarande. När vi är medvetna om var vi är och vad vi gör och inte alltför reaktivt eller överväldigad av vad som händer runtomkring oss. Medveten närvaro är något som vi alla har inom oss mer eller mindre. Det är och blir mer tillgängligt för oss när vi tränar på det varje dag.
Mindfulness och särskilt vår andning är tillgängliga för oss i varje ögonblick, genom meditationer av olika slag, kroppskanning eller yoga. Det är metoder som gör att du tar dig tid att stanna upp, tänka efter och känna efter och hinna andas istället för att bara snabbt rusa iväg vidare i livet. Att praktisera mindfulness hjälper oss att få lite utrymme mellan oss själva och våra tankar och känsloreaktioner som vi upplever dagligen.
Hur gör du när du tränar mindfulness första gången?
Börja med att avsätta lite tid. Du behöver inte en meditationskudde eller bänk, eller någon annan form av speciell utrustning för att komma åt din mindfulness i hjärnan. Men du behöver avsätta tid och utrymme för dig själv.
Observera nuet som det är just nu i denna stund. Genom att uppmärksamma nuet ger du dina tankar, känslor och sinnesintryck utrymme för mental eftertanke, acceptans och eventuellt notera dessa på ett papper och därefter låta dem bara passera vidare. Återgå till att observera nuet som det är just i denna stund.
Döm inte dig själv eller dina tankar eller känslor som dyker upp, bara öva och öva och lär dig känna av när dina tankar i din hjärna har vandrat iväg, för försiktigt tillbaka dina tankar och känslor. Man kan tro att detta är lätt, men så är fallet inte alltid utan det är bara att praktisera så kommer resultatet att visa sig.
En meditationsmodell på hur du kan träna mindfulness
Denna meditation fokuserar på din andning, för andningen är alltid där du är, just i nuet. Andningen används som ett ankare för nuet. Under hela modellen kan du hitta dig själv om du fastnat i tankar, känslor, ljud, sinnesupplevelser genom att helt enkelt komma tillbaka till ditt andetag igen.
Du startar med att hitta en plats som ger dig en stabil, fast, värdig och bekväm sittplats. Lägg märke till din kropp, dina ben, dina armar. Lägg märke till vad armarna gör. Hur håller du armarna? Du kan om du vill vila handflatorna på benen om det känns naturligt. Slappna av i ansiktsmuskler och blunda om det känns bra. Var där du är just nu i dina tankar och känslor. Känn dina andetag, uppmärksamma dina andetag, luften som rör sig genom näsan eller munnen och ner i magen eller bröstet. Lägg märke till när ditt sinne vandrar iväg från ditt andetag. Du hör något annat ljud i bakgrunden omkring dig. Oroa dig inte. Det finns ingen anledning till att ta bort detta tänkande. Ta bara varsamt försiktigt tillbaka uppmärksamheten till din andning igen. Var snäll om ditt vandrande sinne istället för att brottas med dina tankar. Observera dem utan att reagera, bara sitt och uppmärksamma dem. Kom sedan tillbaka till dina andetag om och om igen utan att döma eller förvänta dig något. När du är klar eller känner dig klar, öppna dina ögon sakta, lyft blicken försiktigt. Ta en stund på dig, för att se vad du märker i din omgivning. Lägg märke till hur din kropp känns just nu. Lägg märke till dina tankar och känslor.
Vilka är fördelarna med denna meditation?
Att förstå din smärta. Smärta är en del av livet men mindfulness kan hjälpa till att förstå relationen mellan psykisk och fysisk smärta.
Mindfulness kan hjälpa dig att använda din potential du har att ge andra människor din fulla uppmärksamhet när det finns behov för det.
Minskad stress. För mycket stress skapar psykisk ohälsa och andra sjukdomar. Att träna mindfulness gör det lättare att hantera stress på ett proaktivt sätt. Mindfulness minskar stress.
Lär dig fokusera ditt sinne. Det kan vara jobbigt att sinnet avviker från det vi gör, fokus på en sak och tankarna drar i upptill 5-6 olika riktningar. Meditation vässar vår medfödda förmåga att fokusera på det vi gör fullt ut.
Minskat tjatter/hjärnprat i hjärnan. Ibland kan vi uppleva en pladdrande röst/tanke/tankar/känslor som inte vill lämna oss i fred. Med mindfulness hjälper du dig själv att släppa taget om detta pladder. Det kan vara tankar och känslor som finns kvar efter arbetsdagens slut. Detta hjärntjatter kan vara både stressande och tröttsamt, särskilt om du försöker få en god nattsömn.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.