Mindfulness och självkännedom under vintern – anknyt till omgivningen

Att praktisera mindfulness och självkännedom under vintern kan vara särskilt givande eftersom det är en tid då många människor upplever behov av ökad inre reflektion och lugn. 

Njut av naturen: Trots kyla och mörker har vintern sin egen skönhet. Gå ut och upplev naturen, andas in frisk luft och observera de unika elementen som vintern har att erbjuda. Det kan vara snöklädda träd, iskristaller eller tystnaden av snöfall. 

 1. Meditation: Skapa en regelbunden meditation för att lugna sinnet och öka närvaron. Du kan prova mindfulness-meditation, där du fokuserar på din andning eller din kroppsliga upplevelse. Detta kan hjälpa dig att vara mer närvarande och minska stress.
 2. Varma drycker: Drick varma drycker som te eller varm choklad medvetet. Fokusera på smakerna och temperaturen när du dricker. Detta kan vara en enkel och njutbar form av mindfulness i vardagen.
 3. Ljus och värme: Eftersom vintern kan vara mörk och kall kan det vara givande att skapa en varm och mysig miljö där du kan känna dig trygg och avslappnad. Tänd ljus, använd varma filtar och skapa en plats för inre frid.
 4. Reflektion: Vintern är en naturlig tid för reflektion och själv bedömning. Ta dig tid att reflektera över det gångna året, dina mål och dina känslor. Det kan hjälpa dig att öka självkännedomen och identifiera områden där du kan växa.
 5. Yoga: Praktisera lugn och mjuk yoga för att koppla av kroppen och sinnet. Yoga kan vara ett effektivt sätt att integrera mindfulness och självkännedom i din dagliga rutin.
 6. Tystnad och stillhet: Skapa utrymme för tystnad och stillhet i din dag. Det kan vara genom att sitta i tystnad, gå en stilla promenad eller bara vara med dig själv utan distraktioner.
 7. Säsongsbetonade aktiviteter: Delta i vinteraktiviteter som skidåkning, skridskoåkning eller snöpromenader med medvetenhet. Upplev glädjen i ögonblicket och var närvarande i dina aktiviteter.

Genom att integrera dessa mindfulness- och självkännedomstekniker kan du skapa en mer medveten och fridfull upplevelse av vintern och dra nytta av dess speciella egenskaper.

Vinterandning

 1. Hitta en bekväm plats: Sätt dig eller stå på en plats där du känner dig lugn och avslappnad. Det kan vara inomhus med en fin vy genom fönstret eller utomhus i naturen.
 2. Fokusera på andningen: Stäng dina ögon och börja fokusera på din andning. Observera hur luften känns när du andas in genom näsan och fyller dina lungor. Märk hur andningen känns lite kylig när du andas in under vintern.
 3. Riktningen av andningen: Tänk på att du andas in frisk energi och lugn och när du andas ut släpper du ut eventuell spänning eller oro. Föreställ dig att du andas in den kalla vinterluften och andas ut allt som inte längre tjänar dig.
 4. Anknyt till omgivningen: Om du är utomhus ta in ljuden och dofterna i vintermiljön. Känn kylan på huden och notera eventuella ljud av snö under dina fötter. Om du är inomhus, fokusera på lugnet och stillheten.
 5. Bevara tystnad: Fortsätt andas medvetet och försök att behålla en tyst och lugn atmosfär runt dig. Om tankar kommer låt dem komma och gå utan att låta dem distrahera dig från andningen.
 6. Fortsätt så länge du vill: Denna övning kan vara kort eller lång beroende på din tid och komfortnivå. När du känner att du har tillräckligt med närvaro, öppna sakta dina ögon och återvänd medvetet till din omgivning.

Denna enkla övning kan hjälpa dig att ansluta till vinterns unika känsla och ger en känsla av lugn och närvaro. Det är viktigt att komma ihåg att mindfulness är en färdighet som utvecklas med regelbunden praktik så gör det till en del av din dagliga rutin för att uppleva de långsiktiga fördelarna.

Författare: Susanne Zachau
Bild: Terranaut

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.