Det finns alltid snabba bästa tips för mindfulness övningar vid stress, oro och ångest

Här kommer några snabba och effektiva tips för mindfulness vid stress, oro och ångest. Du kan välja en av övningarna eller använda dessa i olika situationer. Men kom ihåg att mindfulness är en färdighet som utvecklas med tiden genom att skapa rutiner. Starta med snabba bästa tips för mindfulness är en bra början och det är bättre än ingen mindfulness övning alls. Det är fantastiskt att starta med 3-5 minuter för att sedan öka på tiden när det känns bra. 

Djupandning
Ta några långa djupa andetag för att lugna nervsystemet. Fokusera på känslan av luften som fyller dina lungor när du andas in och känslan när du andas ut. Detta kan omedelbart minska stress och ångest.

Bodyscan
Sitt eller ligg bekvämt och rikta din uppmärksamhet mot delar av din kropp. Börja från toppen av ditt huvud och arbeta dig ner till tårna. Observera eventuella spänningar, smärta eller obehag du känner och försök att slappna av i de områdena.

Sinnesmedvetenhet
Ta en kort paus och rikta din uppmärksamhet mot dina sinnen. Vad kan du se, höra, känna, smaka och lukta just nu? Detta hjälper dig att återansluta till ögonblicket och skifta fokus från dina bekymmer.

Mindful promenad
Gå en kort promenad och försök att vara medveten om varje steg du tar. Känn marken under dina fötter, lyssna på ljuden omkring dig och känn vinden eller solens värme på din hud.

Kort meditation
Ta några minuter att meditera. Sitt bekvämt och fokusera på din andning eller upprepa ett lugnande ord eller fras i ditt sinne. När tankar kommer och går, låt dem passera utan att döma dem och återgå till din andning eller din fras.

Mindful ätande
Om du äter, ät medvetet. Fokusera på smaken, texturerna och dofterna av maten. Undvik distraherande aktiviteter som att titta på TV eller använda din telefon medan du äter.

Daglig reflektion
Ta några minuter varje kväll för att reflektera över din dag. Identifiera vad som orsakade stress eller oro och försök att förstå dina känslor utan att döma dem. Detta kan hjälpa dig att hantera dem bättre över tid.

Yoga eller stretching
Gör några enkla yogapositioner eller stretcha kroppen för att lindra fysisk spänning. Kombinera detta med medveten andning för ökad avslappning.

Praktisera regelbundet
Mindfulness blir mer effektivt med regelbunden träning. Försök att integrera dessa övningar i din dagliga rutin för att uppnå långsiktiga resultat.

Tänk på att mindfulness är en färdighet som utvecklas med tiden, så var tålmodig med dig själv när du börjar. Genom att öva dessa tekniker kan du gradvis minska stress, oro och ångest och uppnå en större känsla av lugn och närvaro i ditt liv.

Stress är som en storm i ditt sinne. Mindfulness är ankaret som håller dig stadig. - Susanne Zachau

Mindfulness handlar om att vara medvetet närvarande i nuet och det kan vara en kraftfull resurs när det gäller att hantera stress. Det är dock viktigt att komma ihåg att mindfulness är en färdighet som utvecklas med tid och tålamod. Här är några snabba tips för att integrera mindfulness i din stresshanteringsrutin med tålamod som din följeslagare:

 1. Andas medvetet
  Ta ett ögonblick för att fokusera på din andning. Långsamma, djupa andetag kan hjälpa dig att omedelbart sänka stressnivån. Tänk på att det kan ta tid att bli bekväm med denna teknik, så var inte för hård mot dig själv om det känns utmanande i början.
 2. Bodyscan med tålamod
  itt eller ligga bekvämt och genomför en kort bodyscan-övning. Fokusera på varje del av din kropp och observera spänningar eller obehag. Var tålmodig med dig själv när du utforskar din kropp och låt den slappna av gradvis.
 3. Sinnesmedvetenhet med tålamod
  Öva sinnesmedvetenhet genom att rikta uppmärksamheten till dina sinnen. Vad kan du se, höra, känna, smaka och lukta just nu? Tålamod är nyckeln när du tränar dina sinnen för att vara närvarande i ögonblicket.
 4. Meditation med tålamod
  Ta några minuter att meditera varje dag. Var medveten om dina tankar utan att döma dem och återvänd tålamodigt till din andning eller din meditationspunkt när dina tankar vandrar iväg.
 5. Mindful promenad med tålamod
  Gå en kort promenad och var medveten om varje steg. Det kan ta tid att uppleva fullständig närvaro under din promenad, så var tålmodig och öva regelbundet.
 6. Reflektion med tålamod
  Varje kväll, reflektera över din dag med tålamod. Identifiera vad som orsakade stress och oro och utforska dina känslor utan att döma dem. Med tiden kan du utveckla en djupare förståelse för dig själv och dina reaktioner på stress.
 7. Regelbunden övning med tålamod
  Kom ihåg att mindfulness är en kontinuerlig resa. Ju mer du övar, desto mer kommer du att dra nytta av det. Ha tålamod med dig själv när du utvecklar denna värdefulla färdighet för att hantera stress.

Tålamod är nyckeln till att långsamt integrera mindfulness i ditt liv och uppleva dess positiva effekter på stress och välbefinnande. Kom ihåg att det är en resa, och varje steg du tar kommer att föra dig närmare en mer lugn och närvarande tillvaro.

Författare: Susanne Zachau
Källa: Mindful attitude of Patience of Jon Kabat-Zinn
Bild: Pexels

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.