Vad du kan göra i nuet en regnig sommardag

Du kan utforska mindfulness och närvaro i nuet.

En regnig dag kan vara en perfekt tidpunkt att utforska mindfulness och närvaro i nuet. När det regnar utanför fönstret finns det en lugn och avslappnande atmosfär som du kan använda för att fördjupa ditt medvetande om det som sker just nu.

För att praktisera mindfulness meditation en regnig dag börja med att hitta en bekväm plats där du kan sitta eller ligga ner. Stäng av alla distraktioner som telefoner eller TV och försök att hitta ett lugnt och ostört utrymme.

Sitt bekvämt och börja bli medveten om din andning. Observera inandningen och utandningen utan att försöka förändra något. Släpp alla tankar om vad du har gjort tidigare eller vad som kommer att hända i framtiden. Fokusera helt enkelt på att vara i nuet och låt tankarna flöda förbi som moln på himlen.

När du känner dig mer närvarande kan du börja rikta din uppmärksamhet utåt mot regnet. Lägg märke till ljudet av dropparna som faller mot marken, doften av friskt regn och känslan av luftens fuktighet. Regndropparna på bladen. Fokusera på dessa sinnesintryck utan att analysera eller värdera dem. 

Ett annat sätt att uppleva medveten närvaro på en regnig dag är att ägna dig åt en aktivitet med full närvaro. Till exempel kan du prova att läsa en bok med full koncentration på dess innehåll eller om du är konstnärligt lagd så kan du måla eller teckna det regniga landskapet utanför fönstret. 

Att medvetet förbereda och njuta av en kopp te eller kaffe kan vara en mindfulness övning. Var uppmärksam på smaken, doften och temperaturen på drycken medan du dricker den långsamt och njuter av varje klunk. 

Du kan gå ut och promenera i regnet om du har möjlighet. Känn hur regndropparna landar på din hud. Hur marken känns under dina fötter och hur det kalla vattnet rör sig över dina händer om du sträcker ut dem.

Att vara närvarande i nuet under en regnig dag kan hjälpa dig att släppa på stress och oro. Genom att helt enkelt acceptera vädrets natur och njuta av de små detaljerna omkring dig kan du få en känsla av ro och tillfredsställelse i ögonblicket. Det handlar om att omfamna det som är och att leva i harmoni med det som pågår just nu utan att döma eller önska att saker vara annorlunda. 

Stanna upp, observera, acceptera vädrets natur och njuta av det som är just nu.

Källa: https://mindfulnessmagazine.nu

Bild: Pixabay

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.