När du är ute i skogen och naturen kan du fördjupa din medvetenhet och närvaro i ögonblicket

Skogen och naturen är en oersättlig rikedom som berikar våra liv på många sätt. Den täta och gröna skogen är som en levande symfoni av liv där varje element spelar sin egen unika roll i en komplex balans.

Skogen är en plats där livet frodas i alla former. Från de majestätiska trädens kronor till de små undangömda växterna på skogsbotten, varje kvadratmeter är hem åt en mängd av växter och djur. Det är en värld av konstant upptäckt och förundran. Ren luft och syre i skogen och naturen. Skogen är vårt andningsrum. Träden genom processen med fotosyntesen tar upp koldioxid och frigör syre vilket gör luften renare och friskare. Detta är avgörande för människors hälsa och systemets balans Skogen erbjuder en oas av lugn och ro där du kan fly vardagens stress och hitta frid. Vandring, picknickar, fågelskådning och andra utomhusaktiviteter ger dig möjlighet att koppla av i naturen. Skogen fungerar som en naturlig vattenregulator. Den absorberar regnvatten och minskar risken för översvämningar. Dessutom filtrerar skogen vattnet och håller det rent vilket är avgörande för att säkerställa en pålitlig vattenförsörjning. Skogen är hem åt många arter. Denna biologiska mångfald är inte bara vacker utan också avgörande för ekosystemets tjänster som pollinering, skadedjurskontroll och fröproduktion. Skogen har en djup kultur som symboliserar mystik, livscykler, återfödelse. Skogen är en plats för meditation och reflektion. 

Dofterna i skogen väcker mina sinnen till liv och skärper min närvaro i varje steg. - Susanne Zachau 

Att njuta ute i skogen av naturen är en upplevelse för både kropp och själ
Mindfulness och att njuta av naturen i skogen går hand i hand och kan vara en förlösande upplevelse för både kropp och själ. När du fördjupar din medvetenhet och närvaro i ögonblicket kan du skapa en djupare koppling till naturen och dra nytta av dess lugnande och läkande kraft. Att praktisera mindfulness i naturen innebär att fokusera på dina sinnen och upplevelser utan att döma eller analysera dem.

Du kan sätta dig på en bekväm plats i skogen och fokusera på din andning. Låt ditt sinne lugnt observera hur luften fyller dina lungor och hur du andas ut. Känn den friska skogsdoften fylla dina sinnen. 

Gå långsamt genom skogen och använd dina sinnen. Känn skogens dofter, lyssna på fåglarnas sång och lövens prasslande under dina fötter. Se hur ljuset filtreras genom trädens lövverk. 
Du kan stanna upp och rikta din uppmärksamhet mot din kropp. Börja med tårna och arbeta dig uppåt genom benen, magen, bröstet och nacken. Känn efter spänningar eller avslappning och släpp på eventuell stress.

Hitta en tyst och avskild plats att sitta ned och meditera. Fokusera på naturens ljud och närvaro. Låt ditt medvetande smälta samman med skogens rytm.

I Japan kallas skogsbad för ”shinrin-yoku” och är en form av terapeutisk naturvandring. Gå långsamt genom skogen och engagera dig med naturen på alla sätt. Rör vid träd, lyssna på vattnets brus och känn marken under dina fötter. Reflektera över naturens visdom. Hur anpassar sig väster och djur till årstidernas skiftningar? Vad kan du lära dig av skogens tålamod och förmåga att förändras? 

När du är närvarande i naturen på detta sätt kan det hjälpa dig att släppa stress, öka din kreativitet och ge dig en känsla av frid. Skogen blir en plats där du inte bara besöker utan också en plats där du hittar en del av dig själv, en plats där du kan återupptäcka din inre ro och harmoni. Mindfulness övningar kan utföras i harmoni med naturen.

I skogens sällskap kan jag släppa taget om morgondagen och fördjupa mig i dagens ögonblick. - Susanne Zachau

Naturens andetag – en mindfulnessövning i naturen.

En av de mest fördelaktiga sätt att öva på mindfulness är i naturen där du kan fördjupa din uppmärksamhet på de naturliga omgivningarna och uppleva ögonblicket fullt ut.

  1. Hitta en naturlig gärna lugn plats: Ge dig ut till en park, skog, strand, eller vilken naturlig plats som helst där du kan koppla av och vara i harmoni med naturen. Det behöver inte vara en avlägsen plats; även en stadspark kan fungera.
  2. Ställ dig stilla: Hitta en bekväm stående eller sittande position. Stäng dina ögon om du känner dig trygg nog att göra det, eller behåll dem öppna med en mjuk och fokuserad blick.
  3. Märk dina sinnen: Börja med att rikta din uppmärksamhet till dina sinnen. Vad kan du höra? Observera ljuden runt dig – fåglarnas sång, vinden i träden, vattnets rörelse. Försök att identifiera olika ljud utan att sätta någon värdering på dem.
  4. Känn kroppen: Rikta din uppmärksamhet mot din egen kropp. Känn markens underlag under dina fötter eller sätet om du sitter ned. Observera om det finns någon spänning eller avslappning i din kropp. Försök att andas medvetet och långsamt.
  5. Förankra dig i naturen: Öppna sedan dina ögon om du har dem stängda och rikta din uppmärksamhet utåt. Fokusera på detaljerna i naturen omkring dig – trädens blad, markens textur, eller vattnets yta. Låt dig själv vara fullständigt närvarande i denna naturliga miljö.
  6. Andas med naturen: Föreställ dig att du andas med naturen. När du andas in, tänk att du drar in energin och lugnet från naturen omkring dig. När du andas ut, släpp ut eventuell spänning och oro. Låt varje andetag fördjupa din känsla av förbindelse med naturen.
  7. Acceptera och släpp: Om tankar eller distraktioner kommer upp, låt dem komma och gå som moln på himlen. Återvänd alltid till din uppmärksamhet på naturen och dina sinnen.
  8. Fortsätt så länge du vill: Du kan fortsätta denna övning så länge du önskar. När du är klar, avsluta med en stunds tacksamhet för den tid du har tillbringat i naturen och de insikter du kan ha fått.

När du regelbundet övar på denna mindfulness övning i naturen kan du fördjupa din koppling till naturen och samtidigt öka din inre ro och medvetenhet. Det är ett kraftfulls ätt att vara i naturen och lugna sinnet. 

Författare: Susanne Zachau 
Bild: seaq68

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.