Ibland behöver vi bara släppa taget – hur svårt är det egentligen?
Förlåta och glömma en meningsfull fras att säga? Vi säger det alla, ofta. Nu förlåter vi det här, glömmer och går vidare. Ibland glömmer vi det. Hur viktigt det än är. Hur svårt är det egentligen tänker vi ofta. Kanske det har större betydelse än vi tror? Det är trots allt ett försök till att försöka genomföra bättre uppgörelse med sig själv eller med andra och skapa ett vänligt och hälsosamt förhållande både till sig själv och till med andra. Att förlåta och släppa taget är trots allt hälsosamt.
Det är av naturliga och utvecklingsmässiga skäl naturligt att göra fel själva eller att andra gör fel mot oss själva. Vi blir ledsna, andra blir ledsna. Vad står det felet egentligen för? Vad är innebörden i det? Går det att släppa taget? Hur viktigt är det att fråga oss detta? Det vi går igenom i livet som både positiva och negativa upplevelser säger något om läget och ger oss en viktig erfarenhet om livet.
Sår kan bara läka om vi vågar förlåta och släppa taget. Att gå vidare handlar om att ge oss själva tillåtelse att lämna det förflutna bakom oss och omfamna framtiden med öppna armar. - Susanne Zachau
Att säga att jag aldrig kan förlåta detta är som att stanna kvar i det förflutna, se det negativa. Att förlåta är kunna se en annan framtid. Att kunna se det positiva i livet, att kunna gå vidare, att inte fastna i ohälsosamma tankar.
Vad är hemligheterna med ett förlåt samt ett bra och hälsosamt liv? Att förlåta sig själv eller andra är som att uppleva ”tro, hopp och kärlek”, på grönbete. Förlåtelse är mycket personligt, subjektivt och annorlunda för alla. Som kan skapa en upplevelse av frihet, medkänsla och minskad stress.
Att inte kunna förlåta skapar ofta ilska och gör ont i hela kroppen. Förlåtelse minskar risken att släppa in depression, ångest, stress, konflikter och dåliga relationer i ditt liv.
Det behöver inte betyda att du ska hålla fast vid det du upplevt så att det fortsätter i framtiden. Ofta har vi tankar som: Varför skulle jag vilja förlåta någon som gjort sig skyldig till ett fel mot mig? Vid användandet av förlåtelse uppstår det en tydlig medvetenhet om det som någon gjort sig skyldig till (kränkning, misshandel från chef, partner, vän) mot dig eller någon annan. Det är knutet till viktiga hälsosamma effekter som lägre hjärtfrekvens, minskad trötthet, minskad smärta, mindre stress och inre konflikter, bättre immunsystem. Definitivt handlar det om att skapa dig själv en inre harmoni och balans, göra dig fri, så att du kan gå vidare i ditt eget liv.
Släpp förbi det förflutna och luta dig in i framtiden. ”Förlåt jag menar det verkligen. Förlåt”. Så plötsligt ersätts hämndens kamp- och flyktrespons av lugnande gröna betesmarker, medkänsla och vänlighet.
Förlåtelse är en gåva du ger dig själv, en gåva som frigör ditt hjärta och ger dig möjlighet att blomstra. - Susanne Zachau
Är det så enkelt?
Problemet är att många av oss ibland väljer att förlåta men det finns fortfarande kvar i hjärtat med ilska och vrede. Men det är faktiskt möjligt att förlåta och verkligen släppa taget om tidigare händelser eller besvikelser. Även om det kan tyckas vara otrolig svår färdighet. Går det att arbeta in ett nytt tanke- och känslomönster där förlåt har sin plats som en del i livet? Vad är roten till ilska, besvikelse, titta på situationen? Empati och medkänsla för dig själv? Säg adjö, till det du upplevt en gång, säg det flera gånger om det känns bättre? Välj in det positiva i ditt liv? Dina känslor av ilska och ledsenhet kommer att tysta ner och ditt självförtroende kommer att blomma upp?
Förlåtelse gör att vi själva kan läka och växa som människa
En fördelaktig strategi att använda kan vara Mindfulness, Stanna upp – Observera – Acceptera – Släpp taget om det förflutna.
”Förlåtelse ändrar inte förflutet, men det förstorar framtiden.” – Paul Boes
Författare: Susanne Zachau
Källa:
The How of Hapiness
The architecture of Sustainable Change
Dispositional Forgiveness of Self, Others, and Situations
Bild: Kall
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.