Släpp spänningar i kroppen för att återställa frid och lugn

Släpp spänningar i kroppen genom att slappna av och rensa dina tankar

Spänningar kan bero på ångest, oro, bekymmer, arbetsmiljö, stress, smärta. Smärta kan vara symtom på att man går igenom en stressig period i livet. Stress resulterar ofta med smärta på olika ställen i kroppen. Får du ofta ont i nacken, axlar eller andra ställen och känns som att du måste lära dig leva med det. Då kan det vara ett varningstecken för ohälsa.

Vad du kan göra själv för att släppa på spänningarna
Du kan börja denna aktiviteten genom att blunda och vila händerna på knäna. Koncentrera din medvetenhet på din kropp och på din sits där du sitter.

Slappna av och rensa dina tankar från spänningar i kroppen
Känn tyngden av in kropp på din stol eller kudde. Ta några djupa andetag. Medan du andas djupt, slappna av i dina axlar, dina magmuskler, musklerna i ansiktet och dina händer och ben. Släpp alla spänningar i kroppen. För nu tillbaka din uppmärksamhet till ditt andetag. Lägg märke till hur det känns när det kommer in genom näsan och går ner i halsen och fyller dina lungor och sedan tillbaka ut genom näsan. Lägg märke till att din mage och bröstkorg höjs och sjunker för varje inandning och utandning. Låt din andning vara naturlig och avslappnad. Föreställ dig en känsla av fridfullt lugn i ditt huvud och rör dig ner genom halsen, till dina axlar, ner genom din överkropp, dina armar och händer. Ner genom magen och underkroppen, genom dina ben, vrister och fötter. Släpp all spänning i kroppen. Hela du är fylld av frid och lugn, varje cell, varje utrymme. Känn nu att känslan av fridfullt lugn expanderar för att fylla rummet och ännu längre för att fylla hela staden, till och med hela världen. Alla ljud och distraktioner blir ett fridfullt lugn.

Fokusera nu din uppmärksamhet på beröring av din kropp och din sits. Oavsett om du sitter på en stol eller på golvet sitter du på jorden. Känn jordens egenskaper. Den är fast och solid. Känn dess styrka, tyngd och orubblig fasthet. Föreställ dig jordens energi som kommer upp från marken, genom dina fötter och upp genom dina ben, genom din kropp till dina axlar och upp genom ditt huvud. Hela din kropp är fylld av frid, lugn och jordens energi. Föreställ dig nu att du är på toppen av ett berg, det högsta berget i världen. Känn markens struktur. Den är gjord av jord och sten, orubblig men fast och solid. Du är förankrad i detta berg med din kropp och i ditt sinne. Andas in djupt. Känn hur den klara, svala bergsluften fyller dina lungor. Låt den strömma in genom hela din kropp, fyll den med ljus, frid och lugn. Från toppen av det berget, titta på himlen. Det är blått, molnfritt och helt klart. Allt du kan se åt alla håll är en gränslös djupblå himmel. Det är rent och tomt. När du tittar på himlen känner du hur sinnet expanderar och tömmer ut i det stora öppna utrymmet. Alla dina tankar och känslor löses upp i viddheten.

Ditt sinne är klart, tomt och lika stort som himlen. Vila i din stillhet. Nu är du redo att försiktigt föra tillbaka din uppmärksamhet till beröringen av din kropp på ditt säte och öppna dina ögon.

Källa: Mindfulness

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.