Mindfulness meditation som gående meditation där du fokuserar på din andning, känslor och tankar. 

Mindfulness meditation som gående meditation i naturen

Mindfulness meditation är en övning som fokuserar på andning, känslor, tankar utan att döma dem. Det är en övning som kan hjälpa dig att minska stress och vardagens bekymmer och istället uppnå inre lugnt och ökad klarhet i dina tankar. Ett fantastiskt komplement till mindfulness meditation är att kombinera den med en promenad i naturen vilket kan förstärka upplevelsen och ge en helande effekt för kropp och själ.

Att ta en promenad i naturen speciellt i en lugn och vacker omgivning kan vara en form av aktiv mindfulness. Här är några steg du kan följa när du praktiserar mindfulness medan du går i naturen.

Gå ut i naturen på en skogspromenad eller ett fint grönområde där du känner dig bekväm med att utföra gående meditation. 

Börja med att stå stilla. Innan du börjar gå, stå stilla en stund och känn in i din kropp. Observera din andning och dina fysiska känslor. Låt tankarna komma och gå utan att döma dem.

Börja att gå. När du är redo börja gå långsamt och medvetet. Känn jur dina fötter rör sig och hur marken känns under dem. Observera din kropp i rörelse.

Använd dina sinnen. Engagera dina sinnen fullt ut. Lyssna på fågelsången, känn doften av blommor eller trä och se på naturens skönhet omkring dig. Låt dina sinnen vara öppna för upplevelserna i nuet.

Andas medvetet. Fokusera på din andning när du går. Försök att andas lugnt och djupt. Om tankar kommer upp, låt dem passera som moln på himlen utan att fastna i dem.

Var närvarande. Håll ditt fokus på din omgivning och känslor i kroppen. Undvik att låta tankarna vandra iväg till framtiden eller det förflutna.

Utvärdera dina känslor. Efter din promenad, ta några ögonblick att reflektera över hur du känner dig. Har du märkt en förändring i ditt humör eller ditt sinne? Har du fått en känsla av frid eller klarhet. 

När du kombinerar mindfulness meditation med en promenad i naturen kan det vara en kraftfull och läkande övning. Det hjälper dig att koppla av, minska stress och öka din förmåga att vara närvarande i nuet. Så nästa gång du har möjlighet, ge dig själv gåvan av en medveten naturvandring för att fördjupa din upplevelse av mindfulness.

Mindfulness och gående meditation i naturen är som ett samtal mellan själen och skogens viskande visdom. - Susanne Zachau

Naturen ger dig ett naturligt lugn, harmoni och upplevelser. 

Naturen är en ändlös källa till skönhet och förundran. Oavsett var du än befinner dig någonstans finns det något magiskt och inspirerande att upptäcka i naturen. 
Naturen är majestätisk med sina höga bergstoppar som sträcker sig mot himlen eller mäktiga vattenfall som kraschar ned i dalar. Denna skönhet kan fylla oss med ödmjukhet och beundran.
Naturen har enorm mångfald. Den bjuder på en palett av färger, former och texturer som är enastående. Från blommornas mångfald i en äng till variationen av träd i en skog finns det alltid något nytt att upptäcka.
Naturen är alltid i förändring. Årstiderna ger oss en evig cykel av förändringar från vårens blommande träd till höstens färgglada löv. Det är svårt att inte fascineras av hur naturen ständigt förnyar sig själv.
Naturen erbjuder en fridfull och stilla skönhet. Ljudet av en porlande bäck eller vinden sus i trädkronorna.

Källa: Coming to our senses – Jon Kabat Zinn
Bild: Susanne Zachau

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.