Mindfulness – gående meditation

Gående meditation ute i naturen eller inomhus?

 

Gående meditation har många positiva effekter i livet. Gående meditation kan vara lika djup som sittande meditation. Med denna meditationsform finns en möjlighet att i dina tankar bli mer närvarande i ditt liv. Du mår bättre till både kropp och själ efter 10 minuters meditation som förbättrar din koncentration, energi, handlingskraft till vardags.

 

Gående meditation är bäst utomhus, där man är nära allt det som rör sig runtomkring samtidigt som meditationen ska genomföras koncentrerat. Självklart kan du träna gående meditation inomhus också. Utomhus får du en annan upplevelse. Pröva gärna gående meditation utomhus först och sedan inomhus. Vilka skillnader upplever du? Vilka tankar, känslor och sinnesintryck upplevde du? Kroppen upplever välmående av rörelser och belönar dig med välbehag om du är uppmärksam på hur det känns. Istället för att tänka på annat runtomkring oss, vad ska vi göra imorgon och vad var det som jag gjorde i går.

 

Oavsett om du tränar gående meditation utomhus eller inomhus så kommer du efter en tids träning uppmärksamma kroppen lättare när kroppen är i rörelse och bli mer medveten om dina rörelser i din kropp.

 

Hitta en plats som du tror har ett lämpligt underlag på marken. Bestäm att du utomhus vill träna gående meditation på cirka 11-15 meter.

 

Innan du börjar är det bra att stanna upp vid startpunkten, stå stilla en liten stund, för att göra din kropp förbered på meditationen. Ta kontakt med underlaget och stå bara stilla en stund. Inte försöka kombinera det med något att som pågår runt dig eller samtidigt som en snabb promenad. Låt detta bara vara en gående meditation för att kunna sjunka in i en koncentrerad uppmärksamhet. Börja sedan med att fokusera på din andning.

 

Starta träningen med tre in- och utandningar. Känn efter hur din kropp känns som du står och bli medveten om alla känslor som du upplever i din kropp. Nu börjar du gå i sekvenser som delas upp i lyft, för framåt och sätt ner, detta upprepas och utförs gärna under egen takt. Försök att ha din uppmärksamhet på den fysiska upplevelsen av gående rörelserna. Om sinnet börjar fastna i andra tankar, ta enkelt och försiktigt tillbaka din uppmärksamhet till upplevelsen av meditationen Lägg märke till hur det känns i kroppen och kroppens olika delar när du går, både vänster fot, fotsulor, ben och höger fot, fotsulor och ben. Hur känns det när du lyfter ett ben högre upp och rör sig? Låt medvetenheten flytta sig genom varje del av kroppen när du mediterar gående. Har du någon spänning någonstans? Vad upplever du för tankar och känslor? Låt dessa bara vara och slappna av. När du kommit fram till målet, så vänder du och går tillbaka på samma sätt till startpunkten. Uppmärksamma hur du vände innan du går tillbaka samtidigt som du har andningen med dig. Avsluta träningen med tre in- och utandningar och upprepa övningen igen. Integrera gående meditation i ditt dagliga vardagsliv, var du än befinner dig någonstans.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.