Hur mindfulness kan användas över en dag

Hur mindfulness kan användas vid olika stunder under en dag?

Mindfulness meditation är en träningsmetod som avser till att vara medveten och uppmärksam på ens nuvarande ögonblicksupplevelse, utan att döma eller bedöma det som bra eller dåligt. Det handlar om att vara närvarande och uppmärksam på ens tankar, känslor, kroppsliga sensationer och omgivningen utan att döma eller bedöma dem. När du är medveten om vad som händer i sinne och kropp kan du bättre hantera stress, öka koncentrationen och förbättra den övergripande hälsan. För att komma in i en bra start på dagen börja med att ta några djupa andetag och fokusera på den till och från under hela dagen. 

Morgonen: När du vaknar upp på morgonen kan du ta några djupa andetag in och djupa andetag ut och försöka att fokusera på din andning och kroppens känslor. Istället för att genast tänka på dagens uppgifter kan du låta tankarna vara och uppmärksamma vad som händer i din kropp just nu.

Frukost: När du äter frukost kan du försöka att äta medvetet genom att tugga maten långsamt och uppmärksamma smaker och konsistenser. Istället för att distrahera dig med telefonen eller TV:n kan du fokusera på maten och din omgivning. Du kan vara uppmärksam på smakerna, dofterna och konsistensen av maten och tugga långsamt och medvetet. 

Arbete: Under dagen kan du ta korta pauser för att ta några djupa andetag och checka in med dina känslor och tankar. Du kan också försöka att vara närvarande i dina arbetsuppgifter genom att fokusera på en sak i taget och inte låta dig distraheras av externa stimuli eller tankar om framtiden eller det förflutna. 

Lunch: När du äter lunch kan du återigen försöka att äta medvetet genom att vara närvarande i nuet och uppmärksamma din mat och din omgivning. Det kan också vara en bra tid att ta en kort promenad eller göra några enkla övningar för att röra på kroppen och bli mer medveten om den. 

Eftermiddag: Under eftermiddagen kan du fortsätta att checka in med dig själv genom att ta korta pauser för att andas och uppmärksamma dina känslor och tankar. Om du märker att du är stressad eller distraherad kan du använda mindfulness-övningar som att fokusera på andningen eller visualisera en lugnande scen för att återfå fokus och lugn. 

Kväll: Innan du går och lägger dig kan du återigen ta några djupa andetag och försöka att släppa tankarna på dagens aktiviteter och istället vara närvarande i nuet. Du kan också försöka att avsluta dagen med några enkla mindfulness-övningar som att meditera eller göra en kroppsskanning för att slappna av och förbereda dig för en god natts sömn.

Sammanfattningsvis kan mindfulness integreras i alla delar av dagen och vara till stor hjälp för att hantera stress, öka närvaro och fokus, och förbättra den övergripande psykiska hälsan. Det är viktigt att påminna sig själv om att mindfulness är en träningsmetod och att det tar tid och tålamod att utveckla färdigheter och uppnå dess fördelar.

Källa: Mindfulness i vardagen
Bild: Pixabay

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.