Kan man praktisera mindfulness i trädgården – Blogginlägg

Medveten närvaro i en positiv, harmonisk och tidlös trädgård

Många av oss har upplevt en soligt stillsam dag då du nästan kan höra tystnaden och lugnet i varje blomma, bladen, knoppen på blomman som är på väg att spricka ut och gräsmattans svaj. Nästintill står äpple trädstammar bruna, står buskar gröna mot den blåa himlen. Jag har hittat min plats i en bekväm stol i trädgården och läst tre goda böcker var och en varje dag. Namnet på böckerna är ”Öppet hjärta”, ”Blomsterspråket” och ” i varje ögonblick är vi fortfarande vid liv” I Öppet hjärta, får jag en upplevelse att vilja stanna upp och få kunskap om världen omkring mig. I boken Blomsterspråket får jag en upplevelse att jag vill observera och acceptera kunskap och innebörd av blommor i min trädgård och blomsterspråket och i boken varje ögonblick är vi fortfarande vid liv, upplever jag en stark inre ofattbart gripen ledsamhet, saknad, sorg, medkänsla och empati, jag upplever att jag vill släppa taget om erfarenheten och låta livet gå vidare efter denna starka känsloupplevelse. Efter denna upplevelse reser jag mig insiktsfull, funderar och tittar mig runtomkring i min trädgård.

Sinnligheten i trädgården förenas med stillheten inom mig när jag praktiserar mindfulness bland blommor och trädens viskningar. - Susanne Zachau

Om du någonsin i ditt liv har haft en dag, stund eller ögonblick som denna, har du i dina tankar, känslor och sinnesintryck uppnått medveten närvaro.

Att bli mer medvetna om nuet vi lever i, kan hjälpa oss att få bättre förståelse för oss själva och göra det möjligt att mer njuta av världen runtomkring oss.

I din trädgård kan du njuta av en positiv, harmonisk och tidlös plats. Du kan bli medveten genom att sluta ögonen och andas när du sitter på en bekväm stol.

Du kan utföra ditt trädgårdsarbete och träna samtidigt på att bli mer medveten om det som finns runtomkring dig. Trädgården ger en oerhörd möjlighet till detta. Du kan uppleva den milda eller starka doften på en blomma. Ska du skörda grönsaker, vilket är en särskild upplevelse, öppna den första ärtskidan eller smaka på den första tomaten från tomatskörden. Smaksinnen som får en upplevelse av sötma eller något annat. Andra sinnen som du använder är åsynen av de vackra pågående blomningar, eller ljudet av gräs som svajar och syrsor som spelar.

När jag vattnar växterna vattnar jag också min själ med kärlek och omtanke. - Susanne Zachau

Naturen/trädgården är alltid runtomkring oss. Det finns en skönhet av upplevelserna i trädgården och i trädgårdsarbetet. Plantera frön i en kruka, försiktigt lyfta dem och omplantera för att se deras nya ljusa blad, och känsliga stammar. Det blir ett flöde och kan upplevas som ett flow att se hur ett frö blir till en planta och med omsorg blir en vacker och färgrik blomma.


Författare: Susanne Zachau

Källa: Praktisera Mindfulness i trädgården

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.