Var snäll mot dig själv – självmedkänsla med vänlighet och förståelse

Var snäll mot dig själv – självmedkänsla har en betydande roll för hälsan

Självmedkänsla är förmågan att känna medkänsla med sig själv, att behandla sig själv med vänlighet och förståelse när man möter svåra eller smärtsamma känslor eller situationer i livet. Det innebär att man tar hand om sig själv på samma sätt som man skulle ta hand om en god vän som går igenom en tuff tid. Självmedkänsla är inte samma sak som självömkan eller självpåtagande offerroll. Självmedkänsla innebär att man erkänner och accepterar sina egna känslor, utan att döma eller kritisera sig själv. Det är en form av självkärlek som innebär att man ger sig själv tillstånd att känna och vara mänsklig. Det ökar välbefinnandet och hjälper till att hantera svåra situationer på ett hälsosamt sätt. 

Självkärlek
Självkärlek är en positiv och kärleksfull inställning till sig själv. Acceptera och älska sig själv för den man är med både styrkor och svagheter.

Hur viktigt är det med självmedkänsla?
En person som utövar självmedkänsla är benägen att vara vänlig, stöttande och förstående mot sig själv. De förstår att det är helt normalt att uppleva lidande och att det inte gör dem till en svag person. Istället för att försöka ignorera eller undvika sina känslor, väljer de att möta dem med medkänsla och omtanke.

Vilka fördelar det finns med självmedkänsla
Självmedkänsla har flera fördelar för vår psykiska hälsa och välbefinnande. Det kan minska stressnivåer och ångest, öka självförtroendet och självkänslan och öka vår förmåga att hantera svåra situationer. Dessutom kan självmedlidande också leda till ökad medkänsla och förståelse för andra människor.

Självmedkänsla och medveten närvaro
För att utöva självmedkänsla kan det vara hjälpsamt att utöva medveten närvaro, medkänslameditation. Medkänslameditation innebär att man fokuserar på andningen och upprepar positiva fraser eller avsikter för sig själv. Det kan också vara till hjälp att ha en förstående och stöttande person i ens liv, som kan hjälpa till att påminna om vikten av självmedlidande och ge stöd under tuffa tider.

Visualisering och självmedkänsla
En annan teknik för att öva självmedlidande är att använda sig av en inre talare, en personlig röst eller ett inre barn som företräder ens självmedlidande. Det kan hjälpa till att visualisera denna person eller röst och låta den tala till en själv med omsorg och förståelse, som om man talade till en god vän.

Självmedlidande och dagbok
Att skriva i en dagbok kan också vara ett sätt att utöva självmedkänsla. Genom att skriva ner ens känslor och tankar kan man bättre förstå och acceptera dem, och skriva positiva affirmationer eller uppmuntrande meddelanden till sig själv.

Utmanande och lärorik process
Att utöva självmedkänsla kan vara utmanande för vissa människor, särskilt de som har svårt att acceptera sina egna känslor eller har en inre kritisk röst som ofta dömer eller klandrar dem. Men det är möjligt att utveckla en mer medkännande och vänlig inställning till sig själv genom att träna och öva på självmedkänsla. Det är viktigt att komma ihåg att självmedkänsla är en process och inte något som uppnås över en natt. Det kan ta tid och övning för att utveckla en mer medkännande inställning till sig själv, men det är en värdefull investering i ens egen hälsa och välbefinnande.

Övning för självmedkänsla

Här är en övning i 10 steg för självmedkänsla som du kan prova på:

  1. Börja med att hitta en lugn och bekväm plats där du kan sitta eller ligga ner ostört under några minuter.
  2. Ta ett andetag in, håll andan en stund, ta ett andetag ut.
  3. Fokusera på din andning och känn hur du andas in och ut lugnt och djupt.
  4. Tänk på en situation där du nyligen har känt dig stressad, orolig eller ledsen. Det kan vara något som hänt på jobbet eller i ditt personliga liv.
  5. Försök att visualisera dig själv som om du vore en god vän eller en älskad familjemedlem. Tänk på hur du skulle prata med och behandla denna person om de var i samma situation som du.
  6. Tänk sedan på vad du skulle vilja höra från denna vän eller familjemedlem. Vilka ord av tröst eller uppmuntran skulle du ge dem?
  7. Försök att rikta dessa ord och känslor till dig själv. Säg till dig själv, med en mjuk och vänlig röst: “Det är okej att känna såhär. Du är inte ensam. Du är en fantastisk person som har styrkan och förmågan att ta dig igenom det här.”
  8. Fokusera på de känslor av medkänsla och vänlighet som du känner för dig själv i detta ögonblick. Känn hur du omfamnar dig själv med omtanke och värme.
  9. Avsluta med att ett andetag in, håll andan en stund, ta ett andetag ut.
  10. Ta med dig dessa känslor av självmedlidande med dig när du fortsätter med din dag. Försök att påminna dig om att du förtjänar samma medkänsla och omtanke som du ger till andra människor.

Denna övning kan hjälpa dig att utveckla en mer medkännande och vänlig inställning till dig själv, särskilt i tider av stress eller svåra känslor. Ju mer du övar självmedkänsla, desto mer kan det hjälpa dig att hantera utmaningar och upprätthålla en positiv självbild.

Källa:
Mindful self-compassion, Kristin Neff & Christopher Germer
Self-Compassion: What It Is, What It Does, and How It Relates to Mindfulness av Kristin Neff och Christopher Germer 

Bild: Pixabay

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.