Proteiner i grönsaker
Proteiner är viktigt för hela kroppens funktion såsom hormoner, enzymer, vävnadsceller och immunförsvaret. Proteiner är kroppens byggstenar som behövs för att kunna bilda enzymer och hormoner. För hälsan och immunförsvaret är det bra att äta grönsaker som innehåller proteiner. Bönor, linser och baljväxter är extra värdefulla eftersom de är så näringsrika och har bra med proteiner. Dessa har även andra nyttiga näringsämnen som tas upp i andra artiklar i en serie om näringsämnen.
Proteininnehåll per 100g
Grönsaker | Protein g |
Alfagroddar | 4,00 |
Avocado | 1,94 |
Blomkål | 1,94 |
Bondbönor | 5,60 |
Broccoli | 3,50 |
Bruna bönor | 4,38 |
Brysselkål | 3,40 |
Dill | 3,70 |
Färsk spenat | 3,31 |
Gröna bönor | 1,80 |
Gröna ärtor | 5,40 |
Gurka | 0,81 |
Kikärtor | 7,50 |
Kålrot | 1,37 |
Linser | 7,80 |
Linsgroddar | 9,00 |
Morot | 0,69 |
Persilja | 2,20 |
Pumpa | 1,00 |
Rucola | 2,58 |
Röd, grön, gul paprika | 0,50 |
Sojaböngroddar | 13,10 |
Sparris i lag | 0,88 |
Tomat | 0,81 |
Vetegroddar | 27,50 |
Vita bönor i tomatsås | 5,10 |
Vitkål | 1,30 |
Källa: Livsmedelverkets databas
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.