Ont i ryggen och Mindfulness

Har du ont i ryggen när arbetsdagen är slut

Om du har ont i ryggen och upplever smärta som sitter i ländryggen ofta till att börja med knapp märkbar svag värk som övergår i mer gradvis ökande värk. Då kan ryggvärken tendera öka ytterligare vid påfrestningar och belastningar i arbetet. Först är det viktigt att bli medveten om hur ryggen är uppbyggd och vad det är som orsakar ryggvärken.

Strukturen i ryggen
Nedre delen av ryggen består av fem kotor som kallas L1-L5, dessa kotor hör till ländryggsområdet. Dessa kotor i ländryggen stöder upp mycket av överkroppen. I mellanrummen mellan ryggkotorna finns det runda gummiliknande dynor som kallas interverterala (disk) som fungerar som stötdämpare genom ryggraden för att dämpa benen när kroppen rör sig. I ländryggsområdet finns även vävnad som ligament som håller kotorna på plats, och senor som fäster musklerna i ryggraden och nerver som är rotade mot ryggmärgen för att kontrollera kroppsrörelser och för att sända signaler från kroppen till hjärnan.

Vad är det som orsakar ryggvärk och smärta
Att vrida eller lyfta något felaktigt kan orsaka sprainer och stammar som ger akut ryggvärk med smärta. Sprainer och stammar är skador som kan uppstå på kroppens mjuka vävnader. Stammar blandar in muskler och senor eller ljumskar och sprains är skador på ligament. Andra orsaker kan vara att kroppen har blivit påfrestad och helt enkelt behöver ordentlig vila, avslappning, återhämtning och sömn efter en hel dags arbete eller det finns en skada i kroppen som behöver läkas.

Vad kan du göra för att minska ryggvärken

Förutom vila, träning och sömn har studier visat att mindfulness kan minska stress och andra negativa effekter som kommer av ryggvärk genom att ändra hur sinnet processar smärta. I en MBSR-studie genomfördes två timmars gruppsessioner en gång i veckan i åtta veckor där människor lärde sig kroppsmedvetenhet, meditation och yoga. Genom att fokusera på en del av kroppen åt gången och bli medveten och acceptera några känslor kan detta minska smärtan.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.