Mindfulness och sömn

Mindfulness om du har svårt att somna

 

Har du svårt att somna på kvällen? Inte så konstigt om du har arbetat en hel dag eller gjort någon annan aktivitet som sitter kvar i huvudet. Tankar och känslor sitter kvar som ett brus och går inte över även om du är hur trött som helst.

 

Meditera
Mindfulness meditation har många bra fördelar för dig när du ska försöka rensa huvudet från dagens tankar. Genom att meditera så koncenterar du dig på din andning och både tankar, känslor och sinnet blir mer avslappnat.

 

Skriv ner
Du kan skriva ner dina tankar på ett papper om det är saker du tänker på som du ska göra nästa dag. Gör det för du vill inte glömma det, då har du det på ett papper och kan lättare slappna av och somna in i lugn och ro.

Visualisera
Visualisera att dina tankar försvinner så att de lämnar huvudet. Tänk att nu har jag inte huvudbry om dessa tankar längre. Lägg dina tankar som finns som ett brus i huvudet istället på en hylla eller släng dem i papperskorgen, eller låt tankarna följa med en grässtrå som vajar i vinden. Tankarna blåser bort helt enkelt.

 

Mindfulness – Meditationsövning – kroppskanning
Kroppskanning är en metod som används för att träna medveten närvaro i nuet i stället för att vara i ditt tankebrus. Andningsankaret är som en stabil grund som du ska ha med dig genom hela övningen.

Lägg dig ner på sängen några minuter innan du startar övningen för att slappna av och varva ner. Börja sedan med tre djupa andetag, andas in långsamt och andas ut långsamt.

Först känn in hela kroppen mot underlaget, sedan tårna, stortån, lilltån och tårna emellan, vaderna, underbenen, rörbenen, låren magen och vandra vidare i dina tankar till genom hela kroppens inre och yttre delar med hjärnan och alla delar i huvudet. Andningen ska vara med hela tiden när du tar dig igenom varje kroppsdel. Sakta och lugnt avslutar du med tre djupa andetag och får en lugn och god sömn.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.