Bättre sömn påverkar kroppens olika delar

Vad du kan göra för att få bättre sömn

 

Det första du kan göra för att förstärka de grundläggande insomningsrytmerna är att ha fasta avslappnings- och läggtider. För i den bästa av alla världarna är det idealiskt om det tar mellan 5, 10 eller till 15 minuter att somna in. Om du somnar snabbt, på mindre än 5 minuter har du förmodligen ett underskott på sömn. Tar det mer än 20-30 minuter är det bättre att gå upp och göra något avslappnande tills du blir ordentligt trött.

 

Det är bra att försöka undvika stimulerande ämnen som koffein eller energikrävande processer timmarna innan du ska sova. Träning eller annan energikrävande aktivitet tidigare på dagen kan vara bättre för sömnkvaliteten. Samtidigt har du energikrävande aktiviteter inte allt för sent kan detta hjälpa till att släppa ut stora mängder av stresshormonet kortisol som vanligtvis håller dig vaken. Arbete och jobbiga samtalsdiskussioner om svåra ämnen kan kan trigga igång stress i kroppen. Bättre att hålla sig till lättare läsning, film eller avslappnade och lugna aktiviteter. Ibland kan det vara avslappnande att ta ett bad, först bli riktigt varm och sedan avkyld i kroppen gör dig per automatik trött.

 

Hur du har det i sovrummet är av stor betydelse, inte för varmt, inte för svalt, mörkt (mörka gardiner) och lagom med belysning och inte för mycket saker runtomkring som kan stressa dig.  Mörkt och stilla och behagligt och förhållandevis svalt.

 

Sömnen påverkar kroppen genom att du andas lugnare, långsammare, jämnare när du är i NREM-sömnen och andas kortare när du är i REM-sömnen. Hjärnvågorna blir långsammare men kraftigare. Musklerna slappnar av, muskelaktiviteten och kroppen blir avslappnad.

 

Har du någon gång tänkt på hur dina sömnrutiner ser ut för att du ska få din kropp att må bra?

 

Dålig sömn kan påverka kropp och hälsa

 

Vad är Remsömn

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.