Är du tisdagstrött – skapa energi med mindfulness och afternoon tea

Tisdagströtthet är ett fenomen som många människor upplever mitt i veckan. Efter att ha startat veckan på måndagen och kämpat sig igenom arbetsdagen kan energinivåerna sjunka dramatiskt när tisdagen kommer. Men det finns sätt att övervinna tisdagströtthet och skapa ny energi genom mindfulness på dagen och afterno0n tea på kvällen.

För det första är det viktigt att acceptera och förstå tröttheten. Att erkänna känslorna och tillåta sig själv att känna dem är ett steg mot att hantera dem effektivt. Mindfulness handlar om att vara närvarande i nuet och acceptera ens nuvarande tillstånd utan att döma det.

En enkel mindfulnessövning kan vara att sätta sig bekvämt, stänga ögonen och fokusera på andningen. Ta djupa och lugna andetag och försök att släppa taget om stress och bekymmer. Genom att medvetet rikta uppmärksamheten mot andningen kan du skapa en paus i det hektiska flödet av tankar och känslor.

Att införa små pauser under dagen för att praktisera mindfulness kan också bidra till att öka energinivåerna. Det kan vara korta stunder av medveten närvaro, till exempel att ta några minuter för att stretcha, gå ut och njuta av frisk luft eller helt enkelt vara medveten om dina tankar och känslor utan att låta dem ta över.

Motion är en annan kraftfull metod för att bekämpa trötthet och öka energin. En snabb promenad eller några enkla sträckövningar kan göra underverk för att väcka kroppen och öka blodcirkulationen. Att röra på sig regelbundet är inte bara bra för fysisk hälsa utan har också positiva effekter på sinnesstämningen.

Att skapa en balans mellan arbete och vila är också avgörande för att hantera trötthet. Se till att ta regelbundna pauser och undvik att överbelasta dig själv. Ge dig själv tid att återhämta dig och ladda om inför resten av veckan.

För att ytterligare bekämpa tisdagströtthet kan du överväga att implementera hälsosamma vanor i din vardag. Att säkerställa att du får tillräckligt med sömn varje natt är grundläggande för att bibehålla energinivåerna under veckan. Försök att skapa en sömnrutin genom att gå och lägga dig och vakna upp vid ungefär samma tid varje dag.

Att också vara medveten om din kost är viktigt. Ät balanserade och näringsrika måltider för att förse kroppen med de bränslen den behöver. Undvik att hoppa över måltider och se till att inkludera livsmedel som ger långvarig energi, som fullkornsprodukter, frukt och grönsaker.

Att sätta upp små mål för dagen kan också vara en effektiv strategi för att motivera dig själv och skapa positiva tankar. Genom att bryta ner arbetsuppgifter i mindre delar och fira små framsteg kan du upprätthålla en känsla av prestation, vilket kan vara upplyftande och energigivande.

Att integrera korta stunder av fysisk aktivitet eller sträckövningar under arbetsdagen kan också hjälpa till att förbättra koncentrationen och minska känslan av trötthet. Det kan vara en enkel promenad runt kontoret, några enkla yogaövningar eller till och med bara att resa dig upp och sträcka på dig regelbundet.

Tisdagstrött, sinnen och sinnesstämning 
Att känna sig “tisdagstrött” kan inte bara vara en fysisk upplevelse utan även en som påverkar våra sinnen och sinnesstämning. Många upplever en slags sensorisk överbelastning under veckan och speciellt på tisdagar, när arbetsveckan är i full gång men helgen ännu känns avlägsen. Här är några sätt att utforska tisdagströtthet i sinnena och hur man kan skapa en mer balanserad och upplyftande sinnesstämning:

 1. Synsinnet: Tisdagströtthet kan ibland avspeglas i ögonen – de kan kännas trötta och tunga. För att ge synen en paus, överväg att använda tekniker som den 20-20-20-regeln. Var 20:e minut, titta på något 20 fot bort i 20 sekunder. Detta kan minska ögontrötthet och förbättra koncentrationen.
 2. Hörselsinnet: Om arbetsdagen är fylld av buller och ljud kan det vara överväldigande och skapa trötthet. Använd hörlurar för att skapa en ljudbarriär och skapa din egen lilla oas av lugn med hjälp av lugnande musik eller naturljud.
 3. Luktsinnet: Dofter kan ha en kraftfull effekt på vårt välbefinnande. Använd aromaterapi med uppfriskande dofter som citrus eller pepparmint för att väcka sinnena och öka energinivåerna.
 4. Smaksinnet: Se till att inkludera smakfulla och energirika livsmedel i din kost. Undvik tunga och sockerrika snacks som kan leda till en eftermiddagsdipp. Fokusera istället på frukt, nötter och grönsaker för att hålla energinivåerna stabila.
 5. Känselsinnet: Ge dig själv tid för kroppslig paus. Sträck på dig, utför några enkla yogaövningar eller sätt dig bekvämt och fokusera på att andas djupt för att lindra spänningar och förbättra ditt generella välbefinnande.
 6. Balans och mindfulness: Använd meditation eller mindfulnessövningar för att skapa en paus i dagen och återställa balansen i ditt sinnesväsen. Genom att vara närvarande i stunden kan du släppa på stress och återfå en känsla av lugn och energi.

Tisdagstrött, mindfulness och afternoon tea
Att övervinna tisdagströtthet kan vara en konst och en fin metod att omvandla eftermiddagen är genom att införa en stund av afternoon tea med en touch av mindfulness. 

Här är några sätt att förena dessa två element för att skapa en avkopplande och uppfriskande stund mitt i veckan:

 1. Skapa en ritual för afternoon tea: Börja med att skapa en ritual kring ditt afternoon tea. Välj en lugn plats där du kan sitta bekvämt och ostört. Det kan vara i ett lugnt hörn av ditt arbetsutrymme eller hemma. Använd en vacker kopp och tallrik för att höja upplevelsen och ge en känsla av ceremoni.
 2. Upplev teets alla aspekter: När du förbereder ditt te, var medveten om varje steg i processen. Känn värmen från vattnet, lukta doften av tebladen och upplev lugnet när teet bryggs. Att vara närvarande i dessa ögonblick kan skapa en känsla av frid och uppmärksamhet.
 3. Sätt på musik eller ljud som främjar mindfulness: Välj lugn och avkopplande musik eller naturljud för att skapa en harmonisk bakgrund till din afternoon tea. Låt ljuden stödja din mindfulness och hjälpa dig att släppa stress och trötthet.
 4. Tillåt dig själv att vara närvarande: När du sitter med ditt te, tillåt dig själv att vara helt närvarande i stunden. Släpp tankar om arbete eller andra åtaganden och fokusera istället på doften, smaken och känslan av teet i din mun. Detta är en enkel form av mindfulness som kan hjälpa till att lugna sinnet.
 5. Sakta ner tempot: Undvik att skynda igenom afternoon tea. Ta små, medvetna klunkar och låt varje smak fylla din mun. Genom att sakta ner tempot kan du uppskatta varje ögonblick och låta afternoon tea bli en paus i dagen snarare än bara en snabb energiboost.
 6. Reflektera och återfokusera: Efter att ha avslutat din afternoon tea, ta några ögonblick för att reflektera över hur du känner dig. Har du märkt en förändring i ditt sinnestillstånd? Har du upplevt en känsla av lugn eller återhämtning? Detta kan vara en tid för att återfokusera och fortsätta dagen med en friskare och mer balanserad inställning.

Att integrera afternoon tea med mindfulness i din tisdagseftermiddag kan vara en kraftfull strategi för att bryta igenom tröttheten och återställa ditt sinne. Det blir en möjlighet att skapa en paus i dagen och på kvällen, centrera dig själv och uppleva en stund av lugn mitt i veckan.

Författare: Susanne Zachau
Bild: Mareefe

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.