Tid för fem minuters Mindfulness när du är ledig eller på semester

Har du tid för fem minuters Mindfulness när du är ledig eller är på semester?

När du är på ledighet eller på semester bygger du inför detta upp starka förväntningar på hur ledigheten eller semestern ska vara? Du tänker nu ska jag besöka ett flertal kulturbyggnader, sevärdheter, naturföreteelser, träffa många vänner, umgås i socialt sällskap. Hur ska du hinna med allt detta? Du skapar per automatik förväntningar om att ”semestern kan bli stressig”, hur ska du hinna med allt du vill göra? Tänk om inget går som du planerat, det blir förseningar och maten kommer vara urusel.” Helt omedvetet börjar du känna skuld och skam för att du inte kommer att hinna med allt du har planerat göra på semestern. Lugn bara ja faktiskt lugn, och lyssna till dig själv. Just precis detta är din tankevärld. Det går att skapa ett mer medvetet förhållningssätt till stressen som dessutom ger dig ett vaket, avslappnat och tillfredsställande sätt till ditt tänkande och rutiner när du är ledig. Det är bättre att stämma i bäcken än i ån, ”det är bättre att åtgärda något snabbt för att förhindra att det blir värre.” Att träna på uppmärksamheten innan och under ledigheten bygger upp en bra motståndskraft mot katastrofala tankar hos dig.

Ta dig tid för att träna 5 minuters Mindfulness när du är ledig eller är på semester. Hitta en plats som känns bekvämt för dig. Oavsett om du är på resande fot eller sittande.

Stående övning

Ställ dig med fötterna på en höftleds avstånd mellan höger och vänster fot. Låt armarna hänga ner vid dina kroppsidor, avslappnat och svaja gärna lite med dem innan du börjar andas in och andas ut. När du andas in, lyft armarna framåt och uppåt mot taket eller himlen. Andas ut och släp sakta ner dina armar mot din kropp sidor. Upprepa detta 5 gånger med andetag in och andetag ut och armrörelserna i samarbete med din kroppskontakt.

Sittande övning

Vid ledighet, hitta en plats som känns bekväm för dig. Placera dina fötter på golvet stabilt på underlaget och händerna på knäna och koncentrera dig bara på din kropp ett ögonblick. Observera eventuella stickningar, känslor eller sinnesstämningar som dyker upp eller kommer fram i dina tankar. Nu börjar du koncentrera dig på att uppmärksamma din andning. Var uppmärksam på din andnings rytm, upplevelsen av andningen. Samtidigt tar du ett djupt andetag in och håller andan så länge som känns bra. Ta ett andetag ut för att släppa taget om det som dök upp eller kom fram i dina tankar. Upprepa detta 5 ggr och gärna dagligen eller när du har möjlighet under ledigheten. Sätt upp tidsrutiner för övningarna.

Återhämtning är A och O. Ledighet/semesterglädje. Det går att dra ner på stressen ibland, Du upptäcker att du inte behöver göra allt du har planerat, Du hinner med en hel del ändå till och med allt du planerat, tar en sak i taget, Du kan inte göra allt på en gång, utan istället göra en sak i taget. Du ska må bra och känna glädje, inspiration och bejakande i dina upplevelser under din ledighet eller under semestern.

Sätt upp rutiner för dig själv

Utforska om denna metod är något för dig, genom att börja med korta dagliga rutiner att träna fem minuters Mindfulness som du tar med dig under din ledighet. Det handlar om att vara tydlig, varsam, lugn och tillfredsställande under ledigheten istället för att uppleva stress. ”Stanna upp i egentlig mening och faktiskt se dem i ögonen som du möter.” Att möta, bemöta och bekräfta” dig själv och andra i din omgivning knutet till det sammanhang eller till det du ska besöka och uppleva under din ledighet.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.