Mindful walking i naturen

Mindful walking – medveten upplevelse i naturen

För många av oss är promenader eller träning i naturen en upplevelse för kropp och själ. Mindful walking skiljer sig en del från dessa vanliga promenader. Mindful walking kan ses som en stärkande upplevelse i naturen. Där du bör hitta en lugn plats i naturen för att träna medveten närvaro, för att få ett lugnare sinne, mer harmoni och ett öppnare hjärta. Den medvetna närvaron och upplevelsen i naturen kan göra att du kommer in i ett flow så tid och rum försvinner. 

När du väl kommit ut i naturen är det stämningsfullt att knyta an till skogens berikande träd, stammar, lövverk, trädkronor, blommor och andra naturupplevelser. Det är inte överraskande att du fördjupar dig i naturen och medvetet använder dina fem sinnen, känsel, syn, hörsel, lukt och smak vid mindful walking. När du vistas i naturen ger det dig positiva belöningar i ditt belöningssystem som även minskar din stress.

Lycka är att se på samma saker med andra ögon. – Mark Williams

Som när du efter arbetet skyndar irriterat iväg till affären för att handla och upplever stress. Så blir istället en mindful walking en kombination av uppskattning i nuet. Du kan under övningen fokusera på din andning, eller bli medveten om det som distraherar dig, dina förnimmelser eller bli medveten om de tankar som fastnar i ditt sinne.

Hur går du medvetet mindful walking?
Som de flesta medvetna övningar kan mindful walking utföras var som helst, på en promenadstig i skogsnaturen, bredvid en väg, nära en bergstopp eller vid havet.
Du upplever ett tillstånd av uppskattning av ett tidigt morgonljus som träffar en smutsig pöl på en stadsgata eller solen som går ner i naturen bakom berget i skymningen. 

Mindful walking är lätt att passa in i dina vardagliga rutiner. 
Innan du börjar mindful walking. Hitta gärna en lugn plats där du kan gå. För att du själv kan guida dig ur din autopilot som du lever i under stor del av vardagen. Genom att vara uppmärksam på detta sätt blir du säker på att vara fullt medveten om vad om sinns runtomkring dig. Du kan checka in och träna medvetenheten eller checka ut närsomhelst för annan aktivitet. 

”Gå så att dina fotspår endast bär märken av fridfull glädje och fullständig frihet. För att göra detta måste du lära dig att släppa taget. Släpp dina sorger, släpp dina bekymmer. Det är hemligheten med gående meditation.” -  Thich Nhat Hanh

Mindful walking – övning
Hitta en lugn plats i naturen. Placera dina händer bakom ryggen eller vid sidorna eller där det känns bekvämt för dig. Börja att promenera i normal takt. Efter ett tag kommer du att finna en mer avslappnad rytm. Stanna upp, stå stilla. Ta några djupa andetag. Fokusera din uppmärksamhet på något. Visualisera ditt sinne. Först andningen, sedan känslan av att dina båda fötter vidrör marken, sedan vinden som rör din hud, ditt ansikte, dina händer. Fokusera din uppmärksamhet på dessa aspekter, först det ena sedan det andra. 

Stå stilla några ögonblick, ta några djupa andetag in och några djupa andetag ut. 

Du kan efter en stund börja promenera, räkna stegen till 10, ta en paus och med avsikt välj ett ögonblick där du vänder dig om. Du kan även på tillbaka vägen räkna stegen till 10. När du gör det. Var uppmärksam på din fot, hur du sätter ner den och hur du lyfter upp den för nästa fotsteg. Lägg märke till hur du rör dina rörelser i benen och resten av kroppen. Vad är det mer som fångar din uppmärksamhet.

Vad är det för ljud du hör i naturen, är det trevliga ljud eller obehagliga ljud? Stanna upp och lyssna. Vad kan du höra för ljud nära dig? Vad kan du höra för ljud längre bort? Vad är det tystaste ljudet? 

Du behöver inte fundera mer på detta utan flytta din uppmärksamhet till din medvetenhet och ditt luktsinne. Vad är det du märker, upptäcker du någon lukt? Vad känner luktsinnet? Eller bara bli medveten om ditt luktsinne. 

Lägg sedan märke till färger, föremål i naturen och annat du ser. Ta tålmodigt och medvetet tillbaka ditt sinne varje gång något fångar din uppmärksamhet. Håll kvar den öppna medvetenheten om allt runtomkring dig. Var du än är, inget att göra, inget att fixa, inget att ändra, fullt medveten och går.

I sista ögonblicket, kom tillbaka till ditt medvetande till dina förnimmelser av att gå. Lägg märke till dina fötter igen, hur de vidrör marken, hur du lyfter fötterna och hur du sätter ner fötterna. Lägg märke till rörelserna i kroppen.

Välj ett ögonblick för att avsluta övningen.
När du avslutar meditationen vid mindful walking, stå stilla en stund, ta några djupa andetag ta en paus. När den är avslutad fundera över ur du kan ta med dig denna medvetenheten under resten av din dag. 

Denna övning kan du göra flera gånger, så börja om igen och gör det så många gånger det känns bra för dig. 
Efter några dagars övande är ditt fokus och ditt medvetande väldigt brett, ditt medvetande har expanderat så mycket att du blir medveten om nuet, blir lugn och harmonisk.  

Källa: 
Positivepsychology, mindful walking 
Mindfulness, articles in press

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.