Vad är egentligen betydelsen med att fånga dagen – Blogginlägg

Carpe diem, fånga dagen, lev i nuet och helst varje dag

När jag i somras lyssnade på alla sommarpratare, på radio P1. De hade fångat dagen, i ord, tankar, känslor sinnesintryck och upplevelser, på sitt sätt.

Och nu är det mörkt och kallt på morgnarna när vi går in mot hösten och dess vackra färger. Oftast är det så att begreppet fånga dagen nämns mest i positiva tankar, känslor, sinnesintryck och upplevelser.

Att tänka negativt är ju svart, mörkt kan ju innehålla ord som gräslig, arg, besviken, slarvig, att tänka positivt är det andra ord som gäller som är ljusa som glad, klok, tolerant, hjälpsam, charmig, trevlig, generös. I svenska uttryck nämns 110 positiva ord i svenska ord och uttryck, inga negativa ord.

Såsom en sommarfjäril i morgondagens vind, fånga dagen med öppna händer och låt den dansa i ditt hjärta. - Susanne Zachau

Fånga dagen är ju inte direkt ett vetenskapligt begrepp utan snarare ett filosofiskt livsvisdomsuttryck som har för mig fått betydelsen av att vara närvarande och försöka så gott det går att uppskatta varje ögonblick i mitt liv. 

När jag ser fånga dagen ur ett positivt perspektiv i mitt liv så har jag fokus på det som är positivt och meningsfullt i livet för att öka välbefinnandet. I positivt tänkande för mig ingår det att vara närvarande och uppskatta ögonblicken som är en del av att fånga dagen. 

Mindfulness som är en vetenskaplig metod som i sin linda innebär att jag ska vara medveten om mina tankar, känslor och omgivningen i nuet utan att klandra mig själv. Mindfulness har ju positiva effekter på att minska de negativa orden i tankarna för att om inte annat minska på ångest, stress och depression och istället öka upplevelsen av välbefinnande och känsla av närvaro i livet.

Så även om ”fånga dagen” inte är ett specifikt vetenskapligt begrepp finns det liknande idéer och sätt inom områden som psykologi och filosofi som båda egentligen lägger betoning på att leva i nuet och uppskatta varje ögonblick för att förbättra välbefinnandet och livskvalitet. 

Meningen med att fånga dagen är att leva livet fullt ut och inte skjuta upp glädjen och njutningen till framtiden. Det är som en påminnelse till mig att det som är här, just nu istället för att vara upptagen med oro för framtiden eller nostalgiska tankar om det förflutna. Fånga dagen uppmanar mig till att vara närvarande i varje ögonblick och att ta vara på de möjligheter som erbjuds i nuet. 

För när jag går igenom livet med öppna sinnen och ett hjärta fyllt av tacksamhet börjar jag se skönheten i de små sakerna, en solnedgångs nyanser, skrattet från en vän, doften av nyskördade, frukter, grönsaker, doften av plockade blommor. 

Det finns olika sätt att fånga dagen på.
Jag kan praktisera medveten närvaro. Så jag blir medveten om mina tankar, känslor och kroppsförnimmelser. När jag utför en uppgift ger jag den min fulla uppmärksamhet och njuter av varje steg och detalj.

Ibland tar jag några ögonblick varje dag för att tänka på det jag är tacksam för. Det kan vara något enkelt som en god måltid eller en värdefull kunskap jag fått.

Att fånga ögonblicket i bild, som att fotografera. Att fånga ett specifikt ögonblick på bild är en konst. Jag tar bilder av det som fångar min uppmärksamhet under dagen. Det kan vara en vacker utsikt, ett leende eller något annat som jag vill minnas.

Jag övar andningsmeditation för att komma tillbaka till nuet när tankarna vandrar iväg. Medveten andning hjälper mig att fokusera, koncentrera mig och bli mer närvarande.

Fånga dagen under avkopplande aktiviteter Jag unnar mig själv tid för aktiviteter som ger mig glädje och ro. Det kan vara att lyssna på musik, äta god mat i en lugn miljö, träna i lugn egen takt, ta promenader, njuta av naturen eller bara sitta tyst och reflektera.

Samtidigt fokuserar jag på det som jag kan påverka just nu istället för att oroa mig för vad som kan hända senare. Detta hjälper mig att vara mer engagerad i nuet. 

Fånga dagen är ett uttryck som härstammar från det latinska ordspråket ”Carpe Diem”. Detta uttryck myntades av den romerska poeten Horatius i hans diktsamling Odes som publicerades 23 fKr. Ordspråket finns i en dikt där Horatius uppmanar läsaren att inte oroa sig för framtiden utan istället gripa dagen och njuta av nuet. Uttrycket ”Carpe Diem” översätts vanligtvis till ”fånga dagen! Eller ”lev i nuet”.

Detta är en påminnelse om att leva livet fullt ut och inte skjuta upp glädjen och njutningen till framtiden, ”Fånga dagen” idag och varje dag, alla dagar. Det har en betydelse med att vara människa och att kunna fånga dagen. 

Låt inte dagarna glida förbi som sand mellan fingrarna. Fånga varje ögonblick som om det vore det mest värdefulla du äger. – Susanne Zachau

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.