Mindfulness meditation – andningsankaret

Mindfulness meditation – använda andningsankaret 

Andningen är en viktig funktion för att kunna utöva mindfulness meditation. Andningen kan verka så enkel för vi andas utan att tänka på det. För varje andetag du tar befäster du dig till allt liv inom dig. Andningsankaret är därför ett kraftfullt verktyg för att kunna kontrollera och fokusera på andningen som förankrar dig till nuet.

Andningsankaret är en form av en medveten fokuserad andning. Där du förankrar din andning genom att rikta din uppmärksamhet mot den punkt i kroppen där du upplever din andning som mest, kan vara magen. Om ditt sinne börjar vandra iväg eller du känner dig distraherad under en mindfulness meditation kan du fokusera på din andning för att återställa din uppmärksamhet till mindfulness övningen. När du har andningsfokus är du helt närvarande i nuet. Det ger hjärnan och vår kropp möjlighet till att känna välbehag, slappna av och återhämta sig. Andningsankaret överbryggar kropp, själ som är knutna till sensoriska ankare i kroppen.  

När du förankrar andningen i din medvetenhet får du i en meditation information om sensoriska upplevelser. 

Andningsankaret är till för att ge stabilitet när allt runtomkring dig ständigt förändras och för dina tankar och känslor.

Andas du högt uppe i bröstet istället för att du ska ta ett djupt andetag långt ner i magen. Ta flera djupa andetag och observera hur magen rör sig vid varje andetag. – okänd

Bild: Pixabay

Källa: Mindfulness i vardagen

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.