Yoga – en träningsform för kropp och sinne.

Yoga är en träningsform för att lära känna sig själv, skapa bättre balans, smidighet och styrka genom att träna kropp och sinne på att vara här och nu.

 

I klassisk yoga används rörelser och andning vid sittande meditation. Man behöver inte sitta när man praktiserar den uppmärksamhet inom yogan som ger lugn, balans och klarhet. Genom att flytta sig från den ena yogaställningen till en annan vaknar man upp till nuet. Det går att ta en stunds uppmärksamhet att stretcha muskler, där man känner motstånd och täthet eller när man känner rymd. Man kan i olika yogarörelser lägga märke till värme, kyla, fasthet eller mjukhet i kroppen, muskler eller sinnen. Utan att döma det man upptäcker.

 

Vid yogarörelser är det bra att använda andetagen som en vila för hjärnan. Det går att använda andningen till att lugna sinnet. Lägga märke till att man andas in och andas ut. Lägga märke till vilka delar av kroppen som andningen uppmärksammar. Lägg märke till om andningen är hård, mjuk, entusiastisk eller halvhjärtad. När tankarna börjar vandra bort från kroppen, lirka försiktigt tillbaka dem till medvetenheten om andetagen i nuet. Man kan utmana sig själv genom att formulera vad man upplever i det inre, i tankar, känslor och sinnesintryck. Hur det ändrar andningen och humöret.

 

Detta gör att man får mer kontakt med kroppen. Vårdar din kropp och ger ökat självförtroende. Yoga hjälper dig att fokusera, förbättra flexibilitet och uthållighet.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.