Varför är det bra att gråta vid sorg?

När känslor, tankar och kroppen är i sorg, gråt en bra stund
När kroppen och hjärtat gråter av sorg aktiveras samma system i kroppen som vid stress. När du gråter och släpper på trycket släpper också stressen och lugnet lägger sig i själen. När du har gråtit känner du dig mer avslappnad för att kroppen gör sig av med stressämnen som kortisol tillsammans med tårarna och framkallar endorfiner och ett naturligt smärtstillande ämne.

Håll inte tillbaka tårarna
För det är aldrig bra att undertrycka sina känslor eftersom det på lång sikt kan orsaka skador på kroppen. När du håller tillbaka tårarna kan känslorna lägga sig som ett stort tungt ok på axlarna eller kännas som en stor tung sten i magen. Vilket kan orsaka obehagliga sammandragningar i muskler, blodkärl och ställa till stora besvär i mage och tarmar.

Vid sorg
Det är ett normalt mänskligt känslouttryck, att gråta. Det är en reaktion som kroppen har på fysiologisk, kognitiv, emotionell och social nivå när den konfronteras med olika situationer, som kan vara förlust av någon, sorg efter någon som du älskar och tycker om mycket. Utifrån vetenskapen är det bra att gråta för det hjälper kroppen att göra sig av med hormoner som håller kroppen i obalans.
I sorg är gråten djupt motiverad när en älskad eller omtyckt person gått bort så är det normalt att man gråter en bra stund.

Må bra- och hormoner frigörs
Känsloformerna för både gråt och skratt är båda lika fördelaktiga känslor hos oss som ska användas. Dessa två känslorna hjälper till att frigöra positiv och negativ energi. De hjälper till att forma balansen i ditt humör. Vid gråt frisätter kroppen adrenalin och noradrenalin, som är hormoner som gör att kroppen blir avslappnad och lättnad. Oxytocin är ett peptidhormon som kallas för må bra hormonet och har en lugnande effekt. Därför kan du uppleva känsla av lugn när du gråter.

Bättre välbefinnande av gråt
Att gråta släpper på spänningar och stress. Att gråta hjälper till att hantera sorg låter dig släppa ut dina negativa känslor. Som lyfter ditt humör och ger dig en känsla av välbefinnande. Att gråta ökar produktionen av prolaktin och leucin som på ett naturligt sätt är smärtlindrande. Gråt är en kemisk reaktion som stillar smärta och minskar stress.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.