Tankar och känslor som vandrar iväg

När tankar och känslor vandrar iväg 

När dina tankar och känslor vandrar iväg för mycket. Då kan det vara dags att sätta dig ner på en lugn plats och meditera en kort stund. Om du redan mediterar är det bara att försöka ta tillbaka dina tankar och känslor till den plats där du befinner dig. Det gäller inte att bli av med tankarna och känslorna utan det som gäller är hur du kan arbeta mer effektivt med dem och förändra förhållningssättet till dem. Syftet är att bli medvetna om dem och om det som pågår i varje stund.

Tankar som vandrar iväg
Tankarna kan vandra iväg under en meditation och du börjar tänka på något helt annat. Du börjar kanske tänka på vad är det som hörs utanför dörren. Eller du börjar fundera på varför du reagerade som du gjorde igår. Du blir medveten om vad som finns i dina tankar just nu men de är utom räckhåll för dig. Tankarna mal som en upprepning av något. Du kommer att lägga märke till att de är utom räckhåll för din uppmärksamhet så att de har påverkat dina tankar och känslor för att kunna göra saker du vill göra. Du kan märka hur du har spänningar i kroppen som svar på oroliga tankar eller också kan du känna dig nedstämd utan att veta varför eller hur du ska ändra på det. Detta är detsamma som att leva på autopiloten. Inte förrän du blir medveten om tankarna som du kan ta ansvar för hur du hanterar dem. Att meditera är att vara uppmärksam på dem och bli medveten om tankarna och känslorna. 

Känslomässigt laddade tankar och katastroftankar
Det finns ett flertal olika former av tankar som skapar oro, några av dem är känslomässigt laddade tankar och katastroftankar. 

Känslomässigt laddade tankar kan vara av karaktären att det är något du måste ha gjort som att bestämma vad du ska äta till lunch eller gratulera någon du känner som fyller år. Om du ofta stöter på kom ihåg tankar notera dessa på ett papper bredvid dig när du mediterar. Då kan du släppa dessa tankar tillfälligt och du kan återgå till din meditation. 
Katastroftänkande kan vara att du har tankar om något som skulle kunna hända dig att du kommer att råka ut för en olycka eller att du tror att du kommer att få en sjukdom som cancer. Det är vanligt att ha katastroftankar om du redan lever med någon sjukdom. Tankar som att din faster hade cancer och då kommer du också att få det. Sådana här tankar är fängslande och om du försöker undertrycka dessa blir du troligen spänd och mycket trött. 

Mindfulness – medveten närvaro går ut på att du lägger märke till de vandrande tankar och känslor och se dem för vad de är. För att sedan ta tillbaka tankarna och återgå till din upplevelse i nuet. Du kommer genom dettta att utveckla en större känslomässig styrka och stabilitet.

Mindfulness – andningen kan användas igenom hela meditationen och även när tankarna vandrar iväg. Ta tre djupa andetag när du startar meditationen och tre djupa andetag när du avslutar meditationen. 

En meditationsmodell på hur du kan träna mindfulness
Denna meditation fokuserar på din andning, för andningen är alltid där du är, just i nuet. Andningen används som ett ankare för nuet. Under hela modellen kan du hitta dig själv om du fastnat i tankar, känslor, ljud, sinnesupplevelser genom att helt enkelt komma tillbaka till ditt andetag igen.

Du startar med att hitta en plats som ger dig en stabil, fast, värdig och bekväm sittplats. Lägg märke till din kropp, dina ben, dina armar. Lägg märke till vad armarna gör. Hur håller du armarna? Du kan om du vill vila handflatorna på benen om det känns naturligt. Slappna av i ansiktsmuskler och blunda om det känns bra. Var där du är just nu i dina tankar och känslor. Känn dina andetag, uppmärksamma dina andetag, luften som rör sig genom näsan eller munnen och ner i magen eller bröstet. Lägg märke till när ditt sinne vandrar iväg från ditt andetag. Du hör något annat ljud i bakgrunden omkring dig. Oroa dig inte. Det finns ingen anledning till att ta bort detta tänkande. Ta bara varsamt försiktigt tillbaka uppmärksamheten till din andning igen. Var snäll om ditt vandrande sinne istället för att brottas med dina tankar. Observera dem utan att reagera, bara sitt och uppmärksamma dem. Kom sedan tillbaka till dina andetag om och om igen utan att döma eller förvänta dig något. När du är klar eller känner dig klar, öppna dina ögon sakta, lyft blicken försiktigt. Ta en stund på dig, för att se vad du märker i din omgivning. Lägg märke till hur din kropp känns just nu. Lägg märke till dina tankar och känslor.

TextFörfattare: Susanne Zachau
Bild: Pixabay

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.