Ta in naturen i ditt liv

Ta in naturen i ditt liv

Naturen och vila är en del av vårt liv. Naturen vet hur man vilar. Naturen vet hur man återställer, förnyar sig kontinuerligt mellan aktiviteter och vila. Det kan liknas vid de skiftande årstiderna, tidvattnet ebb och flöde, solens uppgång och nedgång.

Ibland kan vila vara subtil. Du kanske inte hittar den i kroppen direkt. Om du inte hittar vilan i kroppen, oroa dig inte. Du kan alltid fokusera på din andning, särskilt lägga märke till din utandning. Det är en naturlig plats för frisläppande, av oro, stress eller vad det nu kan vara du behöver vila från. Det finns tillfällen när vår uppmärksamhet i kroppen blir mer medvetna om vad som inte känns bra, vad som är obehagligt eller smärtsamt. Om det händer, bli nyfiken på dessa förnimmelser och lägg märke till dem. Om de är överväldigande kan du ägna din uppmärksamhet åt andningen och upplevelsen av förnimmelsen blir mindre påtaglig.

Meditation för att få kontakt med naturen.

  1. Stäng ögonen, om det är bekvämt för dig. Ta ett ögonblick för att hitta en hållning som stöder din vakna men avslappnade uppmärksamhet.
  2. Skapa en känsla av avslappning och vila i kroppen är att mekaniskt släppa en del av spänningen som ofta ökade under vår dag. Så är det bara att öppna och stänga käken några gånger. Lägg märke till att efter att du gjort det känner du att kroppen är mer avslappnad.
  3. Vi kan också flytta axlarna, föra dem upp och ner och runt, antingen i framåt till bakåt rörelse eller bakåt till framåt rörelse. Rulla axlarna några gånger och lägg märke till känslornas subtilitet i denna rörelse. När du slutar rulla axlarna, märka om någon spänning har släppts.
  4. Ett annat sätt vi kan bjuda in vila och avkoppling in i kroppen är att märka spänningsområden och sedan mjukna runt dem. Så uppmärksamma dina ögon. Lägg märke till de små musklerna runt ögonen. Om det finns grepp här, bara mjuka upp ögonen och låt dem flyta i sina uttag som bojar i ett hav. Mjuka upp tungan i munnen. Låt dina axlar drapera längs sidorna av din kropp som gardiner som hänger från en stav. Och mjuka upp magen.
  5. Låt ditt andetag röra sig fritt in i kroppens kärna. När vi mjuknar öppnar vi. Och när vi öppnar kopplar vi av.
  6. Lägg nu märke till delar av kroppen där det kanske inte är så mycket aktivitet. Vi kan pröva dessa viloplatser i kroppen. Rikta din uppmärksamhet mot dina ögonbryn (ett område som vi kan identifiera som vilsamma) och märka bristen på känsla där. Ett annat nytt område att ta hand om är örsnibbarna. Detta är lite begreppsmässigt, men du kan märka det utrymme där du föreställer dig att dina örsnibbar ska vara. Lägg märke till bristen på känsla där eller den relativa avsaknaden av känsla som viloplats.
  7. Lägg märke till området bakom dina knän. Eller fotsulorna. Du kan känna en känsla i fötterna, men det kan också vara mindre aktivt än andra delar av kroppen. Hitta viloplatser i kroppen och låt din uppmärksamhet hålla sig i den övergripande känslan.
  8. Vi kan rikta vår uppmärksamhet nu mot andningen, med särskild tonvikt på utandningen. Låt din uppmärksamhet anpassa sig till det naturliga släppa och släppa i kroppen. Och om du vid denna övning stöter på känslor som inte är trevliga för dig, kan du bara stanna kvar. Eller om förnimmelserna är för överväldigande kan du sluta träna helt och hållet. Men om du tycker att denna övning är trevlig, betona den trevliga aspekten av vila i kroppen, känslan av avslappning med varje utandning.

Om tankar uppstår i form av bilder eller mental prat, låt dem falla i bakgrunden. Ta några djupa in- och utandningar. Stanna med andan och känslan av vila i kroppen så gott du kan. Om några ögonblick kommer du märka att spänningarna har släppt och märka vilan i kroppen. Precis som naturen är den en del av vår natur.

Bild: Pixabay
Text: Susanne Zachau

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.