Ta hand om dig själv

Ta hand om dig själv, varje dag

Om du är som många andra kvinnor tillbringar dina dagar med att ta hand om alla andra. Istället kan du försöka balansera upp detta genom att ta hand om dig själv någon gång. För om du inte tar hand om dig själv kan det leda till dålig hälsa, minskad produktivitet och utmattningssyndrom. Hälsan påverkar hur vi mår, hur vi knyter an till andra människor och till omvärlden runtomkring oss. Det gör det viktigt att avsätta tid åt att ge din fysiska, mentala och psykiska hälsa kärlek och omtanke i din vardag.

Vårda dig regelbundet
Vårda dig regelbundet vårda din kropp och ditt sinne kan hjälpa till att förhindra obehagliga symtom som överbelastning skapar innan de leder till dålig hälsa, minskad produktivitet och utmattningssyndrom.

Om du inte kan sova och är utmattad skapa en god sömn
Mental överbelastning kan leda till fysisk utmattning. Allvarlig utmattning kan leda till ständigt behov av sömn och oförmåga att somna när du går och lägger dig. När sömnen blir lidande blir hälsan det också. Den delen av hjärnan som hanterar våra tankar, känslor och impulser är känsligt för sömnpåverkan. Skapa en god sömn. Att ta en vilodag för att sova ut eller en lång härlig tupplur och gå till sängs tidigt kan var det som behövs för att komma i bättre hälsa igen. Det är viktigt att upprätthålla en god sömnrutin.

När du är mer ångestfylld än vanligt, utföra avslappnande aktiviteter
När ångesten är ett symtom kan den visa sig på olika sätt, allt från tankar som går på högvarv till panikångestattacker, tryck över bröstet, ont i magen och andningssvårigheter. Om det är svårt att ta sig ur detta och landa i ditt vanliga lugn kan det vara så att du behöver mental vila. Att utföra mentala aktiviteter som yoga, massage, andas djupt eller meditera kan hjälpa till att minska ångesten.

Om du känner dig nedstämd
Vad som än får dig att känna dig nedstämd kan en upplivande, trevlig dag hjälpa till att få dig att må bättre. Göra roliga saker utan krav på måsten. Självvalt sysselsätta dig med att titta på film, umgås, läsa bok, hobby, hantverk eller något som får dig att må bättre. Om det inte bara är en svacka utan något allvarligare som djupa olyckskänslor, retlighet eller tappat intresset för att göra saker som du normalt gör, kan det vara symtom på en depression.

Vid lättare irritation kan du öka känslan av välbefinnande
Om du känner dig lättirriterad, slutkörd, grinig och obekväm i dig själv är det svårt att vara närvarande och tillgänglig för andra. Ingen är perfekt. Alla kan bli irriterade då och då men när du är irriterad på dina vänner, familjemedlemmar eller arbetskamrater och att du är på helspänn kan det bero på att du är utmattad och mentalt nedbruten. Att släppa vardagen för en stund för djupandning i avskildhet kan lätta upp lite av aggressiviteten som byggs upp inom dig. Att röra kroppen på ett försiktigt men uppiggande sätt kan vara enormt stärkande. En promenad, yogapass eller stärkande promenad i naturen kan göra underverk. Det blir lättare att tänka klart vilket hjälper dig att må bättre.

Du blir ofta sjuk så tillåt dig vila och njuta lite mer…
Blir du aldrig av med snuvan? Återkommande förkylningar eller andra krämpor är tecken på att kroppen behöver sakta ner och vila. Att tillåta vila dig, njuta av lugn och ro hemma eller se över din kost är en bra väg mot ett starkare immunförsvar och en bättre hälsa.

Du känner dig frånvarande dags att fokusera på ditt inre
Om det är något som kan få en att känna sig bortkopplad från omvärlden så är det att sitta framför datorn hela dagen eller vara begravd under en hög av så många krav och måsten att man knappt hinner pausa för att andas. Det är lätt att känna sig ensam när man ska lyckas ordna moderna vardagens krav. Att omge sig med människor hjälper en att känna sig stark och kan vara ett kraftfullt verktyg. Viktigast av allt är att ha kontakt med ditt inre emotionella känsloliv. Genom att ha medkänsla och behandla sig själv kärleksfullt finns alla möjligheter att bygga det starkaste vänskapsbandet i ditt liv, nämligen det till dig själv. Du kan bli din egen allra bästa vän.

Källa:
Kropp och själ

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.