Hypotalamus i hjärnan – ett smartkontrollsystem som håller kroppen i balans

Hur hypotalamus i hjärnan håller kroppen i ett balanserat tillstånd

Det finns ett ”smartkontrollsystem” i hypotalamus i hjärnan som samordnar, fångar och reagerar på snabb information från endokrina, och nervsystemet. Hypotalamus finns djupt inne i hjärnan och ska även hålla kroppen i ett stabilt homeostatiskt tillstånd genom att sammanfoga endokrina systemet och nervsystemet. Hypotalamus tar emot kemiska signaler från nervceller inifrån din kropp och svarar på signaler utanför din kropp. 

Huvudsakliga funktionen av hypotalamus är att svara på meddelanden som hanterar och balanserar kroppstemperatur, blodtryck, hunger, törst, mättnadskänsla, humör, sexlust som tillfredsställer hälsan, sömnbehov som att sova gott. 

Hypothalamus är som dirigenten i vår inre orkester som styr våra grundläggande behov och känslor, allt från hunger till kärlek. 

Hypotalamus balanserar och påverkar det autonoma nervsystemet som automatiskt styr viktiga funktioner som puls och andning.

Hormonsystemet har kemiska budbärare som färdas i blodsystemet till olika delar i kroppen. Hormoner kommunicerar med endokrina körtlar som frisätter anda hormoner eller med andra kroppsdelar i kroppen. 

Hypotalamus skapar själv några hormoner som lagras i hypofysen. Hypotalamus skirkfkar hormoner till hypofysen som frisätter hormoner och påverkar direkt en del av din kropp eller skickar hormoner till en annan körtel i kroppen som frisätter sitt hormon. 

Hypotalamus samarbetar med hypofysens två lober, främre och bakre hypofysen.

Hypotalamus är ansluten till och kommunicerar med främre loben genom ett nätverk av blodkärl. Den kommunicerar med bakre loben genom vävnad som benämns hyposskaftet. 

Hormoner frisätts av hypotalamus till främre hypofysen
Hypotalamus skickar signaler att frisätta hormoner för att tala om för den främre och bakre hypofysen när de ska utsöndra sina hormoner. 

Hypotalamus frisätter tillväxthormon, GnRH-hormon, CRH-hormon,  TRH-hormon och dopamin. Hypofysen svarar på hypotalamus genom att frisätta tillväxthormon, FSH-hormon, ACTH-hormon, TSH-hormon och Prolaktin som är kopplat till immunförsvaret, hälsa, ämnesomsättning och moderskänslor. 

Hormoner frisätts av hypotalamus och bakre hypofysen till blodomloppet
Två hormoner som hypotalamus lagras i bakre hypofysen får signaler som släpper ut hormonerna i blodomloppet:
Oxytocin är ett hormon som hjälper till att stimulera livmoder, amning, sociala relationer, sexuell upphetsning, tillit, erkännande, sömn och känslor av välbefinnande. 
Vasopressin är ett hormon som reglerar kontrollen av kroppens vatten/urinvolym och blodtryck. 

Hypotalamus producerar två hormoner som dopamin och Somastotatin
Dopamin är ett ”må bra-hormon” som ger dig en känsla av njutning, motivation att köänna glädje. Hormonet signalerar till hypofysen att sluta frisätta prolaktin.
Somastostatin är ett hormon som förhindrar utsöndring av flera hormoner, som tillväxtormon, sköldkörtelhormon, kolecystokinin och insulin. Dessa hormoner styr produktionen av somastostatin.

Hypotalamus, vår biologiska GPS som hjälper oss att navigera genom livets komplicerade landskap.

Hypotalamus balanserar upp obalanser i kroppstemperatur, stress och vardagens dagliga kroppsrytmer.

Källa: Gray’s Anatomy 

Bild: Pixabay

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.