Flow och lyckokänsla av mindfulness 

Får du flow och lyckokänsla av mindfulness meditation?

När du högpresterar och är otroligt fokuserad, upplever det som positivt, tappar greppet om tiden, är koncentrerad under långa stunder. Just dessa stunder i en aktivitet som surfing, segling, träning, skidåkning eller något annat du helhjärtat ägnar dig mycket åt. Blir du uppslukad, totalt tankefokuserad, omedveten om dig själv, sinnet har ingen plats för något annat än det du gör, då är i du i en flow.

Varför gör flow oss glada och lyckliga? 
I ett flow använder det mänskliga sinnet 110 bitar av information per sekund. När du lyssnar på någon som pratar använder dit sinne 60 bitar av information per sekund. Vilket också är anledningen till att vi inte kan lyssna på två personer samtidigt. När du gör något, skapar som ditt sinne inte har plats för något annat. Utan dina fulla förmågor kommer till användning på alla 110 bitar per sekund. 

Är du bra på det du gör och älskar din aktivitet så läser dina sinnen och din hjärna in ditt magiska eftertraktade flow och detta gör oss glada. Har du hört talas om den svältande musikern, artisten eller författaren som glömde att äta, dricka och sova. För dem är det när ord, musiktoner eller färger flödar i deras medvetande då spelar inget annat roll. Så hur länge varar denna höga flow när du känner dig uppnå ett oavbrutet kreativt flöde av extas som är motiverande kan vara upptill tre dagar.

Har du glömt hur det var?
Stanna upp. Tänk på den tiden då du upplevde flow. Vad gjorde du? Arbetade du med trädgården, målade eller promenerade? Försvann tiden? Försvann världen ur sikte? Kanske du seglade eller arbetade med trä eller skrev? Försvann din självkänsla i glömska? Försvann världen ur sikt? Blev ditt sinne, kropp och själ absorberad av stunden i ögonblicket. 

Att hitta sin livspassion och göra det varje dag gör att du kommer in i ett flödestillstånd men vi vet inte vad det är och vet inte om hur det påverka dig. Det finn så många timmar på dygnet. Om du redan vet vad som får dig att flyta så gör det varje dag, om varje dag är möjligt. Om du väntar på att få uppleva det dagliga kreativa flödet i energi av karriär så finns det ett annat sätt.

Meditation kan skapa kreativitet, flow och lyckokänsla
Hjärnforskare har visat att efter 8-veckors mindfulness mediation ökade dramatiskt den grå substanstätheten deras flödestillstånd och stärker caudatkärnan. När du mediterar kan det skapa en euforisk lyckokänsla, ökad kreativitet.

Det gamla talesättet gäller här. Om den ser ut som en anka, simmar som en anka och kvackar som en anka – då är det förmodligen en anka. På samma sätt, om flödet lyser upp hjärnan skannar som meditation, stärker kaudatkärnan som meditation och får oss att känna oss euforiska som meditation, då är det troligen meditation.

Du behöver inte ge upp dina materiella ägodelar eller leva resten av dina dagar i en grotta. Många individer använder meditationens fördelar till att uppgradera alla områden i sitt liv med kreativitet och lycka. Att komma in i ett flow kan syfta till att ge oss en känsla av att växa, utveckla oss som människor, ökar självkänslan, öppnar dörren till framgång. Flöde ger mening till tillvaron. 

När jag promenerar i skog och natur tänker jag fortfarande på hur magiskt lycklig och fokuserad jag var. – Susanne Zachau

Fakta: ”Engelskspråkig term som används om en speciell typ av flyt, nämligen den som yttrar sig i höjd medvetandenivå, fullkomlig koncentration och hängiven inriktning på en uppgift som åtföljs av intensiv lyckokänsla (eufori) och en upplevelse av absolut målmedvetenhet.” Psykologiguiden

Källa:
Flow: The Psychology of Happiness, Mihaly Csíkszentmihályi 
Beyond boredom and anxiety, Mihaly Csíkszentmihályi 
Coming to our senses, Jon Kabat-Zinn
Bild: Pixabay

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.