Sömnlöshet – svårt att somna på kvällen

Sömnlöshet eller att ha svårt att somna på kvällen

När det är svårt att somna in på kvällen är problemet att slappna av som ställer till det vilket kan ge upphov till ohälsosam sömnlöshet. Svårigheten är att kunna släppa taget om det som varit under dagen eller det som hänt tidigare för att kunna slappna av och komma till rätta med att kunna somna in i en god djupsömn.

Det finns flera olika sätt att behandla sömnlöshet på när du ligger i sängen, försöker sova, vrider och vänder dig i sängen och säger tyst till dig själv ”nu måste jag sova”. Det blir ett mentalt krav istället för avslappning i lugn och ro. Det är nödvändigt att slappna av på kvällen innan du ska lägga dig och sova. Helst flera timmar innan du lägger dig för att sova då hinner både mentala, fysiska och kroppsliga faktorer slappna av ordentligt.

Är det svårt att somna in på kvällen kan det bero på att du har ätit för sent på kvällen. Äter du sent på kvällen kan det i matsmältningsorganen orsaka obehag, magknip, oro, uppblåst i magen som gör att det bildas rikligt med gasbildning när du försöker sova. De två sista timmarna bör du inte äta något alls. Kroppen ska koncentrera sig på att vila under natten inte koncentrera sig på matsmältningen.

Undvik att dricka kaffe eller andra koffeinhaltiga drycker som kan störa din sömn på kort och lång sikt.

Det är viktigt med daglig motion och träning men undvik det precis innan läggdags. Ta det för vana och rutin att göra det så snart efter arbetet som det går så det blir flera timmar innan du ska sova. När du motionerar höjer du kortisol och endorfiner i kroppen som kan göra det svårt att somna.

Sömn är mycket viktigare än du tror. Var ledig när du är ledig. Använd hjärnan och tankearbetet på kontoret i arbetet och slappna av i känslor, tankar och sinne när du är ledig. Slappna av, gör avslappningsövningar.

Se till att du har sovrummet mörkt och svalt. För mycket värme gör att du sover oroligare och vaknar lättare. För mycket teknikaliteter och andra oegentligheter i ett sovrum kan vara trevligt men kan skapa sömnsvårigheter.

Undvik att gå och lägg dig vid olika tidpunkter. Detta kan störa din dygnsrytm och balans mellan sömn och vakenhet. Ta det som rutin och vana att varva ner och lägg dig vid samma tidpunkt varje kväll.

Man ska alltid ta sina sömnbesvär på allvar oavsett om symtomen är sömnlöshet, svårt att somna på kvällen eller beror på sömnbrist.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.