Lyssna på magkänslan

Lyssna på din magkänsla

Att lyssna på magkänslan är en reflex som innebär att vi slipper tänka. Att känna på sig vad magkänslan säger är en emotionell upplevelse som kan upplevas sann eller falsk, rätt eller fel, klok eller oklok i en viss situation.  Man kan göra en skillnad mellanmagkänslan som är en emotionell upplevelse och intuition som är en kognitiv eller intellektuell insikt som man blir klar över.

När man lyssnar på magkänslan använder man begränsad information och kan fungera bra om man är medveten om fallgroparna, när man inte har fullständig information. Att alltid ha fullständig information tillgänglig är tidsödande och hindrande i att komma framåt, om man inte är expert på ett område.

 

Forskning om magkänslan
Enligt en forskare inom neurovetenskapen Linda Rinman vid Florida State University borde man fokusera på den nerv som förbinder magen med hjärnan och har stark påverkan på beteendet hos människan. Metaboliska, hormonella och immunologiska samverkansmekanismer hos matsmältningssystemet har ett komplicerat förhållande till känslomässiga delar i hjärnan. Signaler från mag-tarmkanalen kan förstärka handlingar som får oss att undvika vissa situationer, vi lyssnar på magkänslan.

 

Att lyssna på magkänslan kan ses utifrån olika perspektiv
Genom att bli medvetna om vad det är som styr oss, att man tror att man tänker rationellt men kan tänka emotionellt. Magkänslan är en form av en snabb autopilot, som kräver väldigt lite energi och väldigt lite tankeverksamhet. Den har utvecklats för att man ska kunna ta snabba beslut och undvika omedelbara faror i farliga situationer. I möte med andra människor behöver vi göra mer nyanserade upplevelser och att använda intellektuell insikt, utifrån kunskap och erfarenhet fatta beslut för att inte gå miste om betydelsefull kompetens. Lite mer långsamt och eftertänksamt, ta känslan på allvar och reflektera över den.

Läs gärna boken om: Magkänslans intelligens

Källa: Psykologilexikon
BIld av S. Hermann & F. Richter från PixabayComments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.