Hur snäll är du mot dig själv?

Visa dig snäll mot dig själv

Om du är utmattad, mår dåligt, kan knappt gå upp ur sängen, du känner dig oskattad, osynlig och ledsen, kan kännas hårt och skapar smärtor. Alla sinnesstämningar är en del av vår mänskliga upplevelse. Att uppmärksamma dig kan ge utrymme för att välja leva medvetet i våra oönskade känslor och negativa livserfarenheter. Det kan hindra oss från att göra måendet värre och istället mildra situationen. Var din egen bästa vän. Var där för dig själv. Behandla ditt låga humör med nyfikenhet, snällhet och mildhet. Att ta hänsyn till och uppmärksamma dåligt mående, skapar närvaro, bara vara i situationen, var snäll mot dig själv, bli vän med dina upplevelser, acceptera och uppmärksamma det som ger dig glädje i livet.

Några sätt att visa dig snäll och vänlig mot dig själv

Lägg märke till hur du ser världen just nu. När du känner dig låg kan perspektivet på livet förändras. Ett dåligt mående kan få oss att se världen som hemsk. Varför inte förvandla detta mörka ögonblick till en påminnelse om skönhet? När vi letar efter skönhet kan vi hitta många härliga saker som lugnar oss. Vindens ljud, ett tillfredsställande ljud av ett krassande löv under foten, en tom pizzalåda som dansar i det blåsiga månskenet.

Välj alltid vänlighet. Det kommer aldrig att finnas en situation som ger dig möjlighet till att vara ovänlig mot dig själv, andra eller situationer. Aldrig någonsin. Du behöver inte gilla hur det går men du kan lugna det oroliga i dig. Se om du kan känna igen något som hjälper dig att må bra. Bara du vet hur mycket det uppmuntrar dig att sjunga med till ”Jag kommer att överleva detta” Har du märkt hur du reagerar på att äta en tonfisksmörgås gör dagen lite mindre dyster. Eller hur vattnet känns så bra när du väl kommer in i duschen. I stunder då du kanske inte känner dig helt fruktansvärd, försök märka vad som ger dig lite glädje. Att känna sig låg kan orsaka en överförstärkning av negativ upplevelse. Så märk att du känner dig överväldigad och försök påminna dig själv om att himlen kan falla – eller att det kanske bara känns så.

För vissa kan regelbunden meditering vara ett sätt att öka toleransen för de mest jobbiga tankarna och känslorna. Om vi väntar tills det är som värst att meditera, kan det vara jobbigt att fokusera på inandningen och utandningen. Vi behöver regelbundet meditation för att öka vår tolerans mot livets mest outhärdliga stunder. I meditation övas på att ge större medvetenhet och medkänsla till det som upplevs, andas in och känn vad som finns här, vi märker om det är surt, eller tryck, vi ignorerar inte vad vi känner. Bli vän med dina tankar och känslor så gott vi kan.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.