5 steg till medveten närvaro

När du upplever medveten närvaro ökar din harmoni, ditt inre lugn och din stress minskar.

 

Börja med att låta dina andetag ske och bli medveten om detta och njut av det.

 

  1. Medveten andning

Det första du ska göra är att känna igen din andning, ta ett andetag in och ett andetag ut. Mycket enkelt och lätt, så att du landar i dig själv. Vad upplever du i ditt sinne? Vad blir du medveten om? Du uppmärksammar din andning. Koncentrerar du dig på din andning så upphör dina tankar att ”tänka”. Du behöver inte tänka på ditt förflutna. Du behöver inte tänka på framtiden. Du behöver inte tänka på dina projekt eftersom din uppmärksamhet är ”just nu” på din andning. Du har blivit mer medveten. Du kan njuta av dina andetag, vara glad och lycklig. Genom medveten andning genererar du energi.

 

  1. Koncentration

När du andas in följer du ditt andetag från början och till slut. Om ditt andetag tar 3-4 sekunder, varar din medvetna närvaro i 3-4 sekunder. Andas in, du följer ditt andetag hela vägen igenom. Andas ut, du följer ditt andetag hela vägen igenom. Från början av ditt andetag till slutet av ditt andetag och ditt sinne är alltid med. Därför blir mindfulness träning oavbruten och kvaliteten på din koncentration förbättras.

Följ ditt andetag in och andetag ut hela vägen oavsett om det är kort eller långt andetag, det spelar ingen roll. Vad som är viktigt är att du följer dina andetag från början och till slut. Din medvetenhet upprätthålls på så sätt. Det finns inga avbrott. Om du mot förmodan skulle andas in och sedan tänka ”Åh jag glömde att stänga av ljuset i mitt rum”. Det finns blev ett avbrott. Bara att gå tillbaka till ditt andetag, fortsätt följ ditt andetag hela vägen igenom. Du odlar din medvetenhet och din koncentration. Om du fortsätter kommer din andning att bli djupare och långsammare, mer harmonisk och fredlig. Du behöver inte göra någon ansträngning, det händer bara naturligt.

 

  1. Medvetenhet om din kropp

Bli medveten om din kropp när du andas. Andas in, du är medveten om hela din kropp. Detta är att ta medvetenheten ett steg längre. Genom medvetenheten om din kropp använder du energin som du genererade genom medveten andning.

Andas in, du är medveten om din kropp. Andas ut, du är medveten om din kropp. Du vet att din kropp är där. Detta ger i sinnet medvetenheten om din kropp. Sinne och kropp blir verklighet. När ditt sinne är med din kropp, du är här och nu.

När ditt sinne är med din kropp är du, just nu, här och nu. Om din kropp är här och ditt sinne är någon annanstans. Ditt sinne kan ha fastnat i det förflutna eller i framtiden som i känslor som skam, skuld, sorg, rädsla eller osäkerhet och vårt sinne är inte i nuet. Du kan vara närvarande i huset men inte är riktigt där, sinnet är inte med dig. I ditt sinne tänker du på dina projekt. Du är inte närvarande för dig själv, dina barn eller din man. Bli bara medveten om din kropp. Andas in och bli medveten om din kropp. Om du fortsätter att träna så kommer du få mer lugn och harmoni i din andning, ditt sinne och din kropp.

 

  1. Släppa spänningar

Nästa steg är att frigöra dina spänningar i kroppen. När du är medveten om din kropp, märker du att det finns spänningar, smärta i kroppen och en del eller mycket stress.

Spänningarna och smärtan har samlats under lång tid i kroppen och sinnet kan inte frigöra detta. Du lider av detta och därför är det viktigt att släppa spänningar i kroppen.

I en sittande, liggande eller stående position är det alltid möjligt att frigöra spänningar. Du kan göra detta i princip nästan var du än befinner dig någonstans. Gör så här: Andas in, du är medveten om din kropp. Andas ut, du släpper på spänningen i din kropp. Lugnet och harmonin är möjlig och du kan praktisera detta många gånger om dagen, på arbetsplatsen, i bilen, när du lagar mat medan du vattnar grönsakslandet. Det är alltid möjligt att släppa spänningar i dig själv.

 

  1. Gående meditation

När du tränar medveten andning, låter du din andning ske. Du blir medveten om det och njuter av det. Samma sak gäller för dig vid gående meditation. Varje steg är roligt. Varje steg är glädje. Du är där, din kropp och ditt sinne är tillsammans. Du är fullt levande. Fullt närvarande, just nu, här och nu. Med varje steg du tar, ger det dig frid och glädje i livet. Det är ett mirakel att inte bara låta livet stressa förbi dig.

 

Källa: Thich Nhat Hanh

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.