Första advent är en magisk och stämningsfull dag – blogginlägg

December är äntligen här och med den kommer första advent. Det är en magisk tid som innehåller en känsla av förväntan, gemenskap och värme på många sätt. Vid den här tiden har den vita snön har lagt sig på taken som ett tyst täcke över husen. När jag promenerar i skogen finns det ett vintervitt täcke på marken som ger en upplevelse av tystnad och fridfullhet i naturen.

Första advent är den tid då vi tänder det första ljuset i adventsljusstaken och inleder en stämningsfull tid framtill julen.

Det är ett ljus i den mörka årstiden
Adventsljusstaken är oerhört viktig i firandet av första advent och symboliserar hoppet och ljuset mitt i vinterns mörker. Att tända det första ljuset skapar en atmosfär av lugn och eftertanke. Det påminner mig om att när dagarna blir kortare och nätterna längre bär jag med mig ljuset inom mig och kan dela det med min familj.  

Första advent markerar starten inför julförberedelser. Jag börjar dekorera mitt hem, planerar julgran och julklappsköp- Det är en tid då jag upplever doften av min glögg och mina pepparkakor som fyller luften. Jag planerar julafton med min familj i adventstiden.

Första advent är en tid för gemenskap och närhet
Första advent är en tid för gemenskap. Vi samlas för att fira första advent tillsammans, antingen med en traditionell adventsfika med familj eller med vänner. Det är en tid då jag stannar upp ifrån den hektiska vardagen för att uppskatta varandras närvaro och skapa minnen tillsammans. 

Det första adventsljuset är en symbol för hoppet om en ljusare framtid och en påminnelse om att varje litet ljus kan göra skillnad. Det är starten på julens festligheter, en tid för eftertanke, förberedelser och gemenskap fylld med ljus, kärlek och glädje. 

Traditioner som förenar
Första advent bär med sig en rikedom av traditioner som har gått i arv genom generationer. Många av oss minns kanske att som barn stunden när det första adventsljuset tändes  eller den första luckan som öppnades i adventskalendern. Traditioner som dessa skapar en stark känsla av samhörighet och binder oss till våra rötter. De ger oss också en möjlighet att dela våra egna barndomsminnen med de yngre generationerna, och på så sätt förmedla en känsla av kontinuitet och gemenskap.

Första advent och mindfulness
December startar med en ceremoni som är första advent. Men mitt i julens virrvarr är det lätt att glömma bort det viktiga med det första ljuset som tänds. Det är inte bara en festlig start på julen utan en möjlighet till att integrera mindfulness i adventsfirandet och skapa en stund av inre lugn och reflektion.

Att närvara i nuet
Mindfulness handlar om att vara närvarande i nuet och fokusera på det som pågår just här och nu utan att döma. Första advent ger en möjlighet till att tillämpa denna princip. När jag tänder det första ljuset i adventsljusstaken är jag närvarande i ögonblicket. Känner värmen från lågan, betraktar det mjuka skenet och reflekterar över betydelsen av det första steget in mot julen.

Författare: Susanne Zachau
Bild: SKPhotography

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.