Selleri finns i tre varianter

Selleri
Ursprungligen kommer selleri från Asien och har sedan odlats i medelhavsområden och som spridit sig vidare på 1400-talet till nordiska länder. Från början växte selleri vilt i Sverige och har sedan dess utvecklats och förfinats mer och mer framtill modern tid.

Tre varianter av selleri
Idag brukar man tala om tre varianter av selleri, blekselleri, rotselleri och kinesisk selleri. Gemensamt för de tre varianterna är att det är i första hand, roten, bladen, stjälkar och frön som används. Rotselleri och selleristjälkar används råa i sallader, till smoothies, juicer och används som kokt grönsak i såser, soppor och andra matlagningsrätter. Rotselleri kan tillagas som kokt, ugnsbakat och stekt. Fröna liksom torkad och mald rotselleri används som krydda.

Näringsrik
Rotselleri tillhör samma familj som morötter, palsternacka, anis, fänkål, kummin, persilja och dill. Selleri är väldigt näringsrik på många vitaminer och mineraler, C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin folat, B-vitaminer, fosfor, kalcium, magnesium, kalium, selen och zink. Selleri har en god arom och är väldigt nyttig. Selleri har läkande effekter i kroppen som är antiinflammatoriska, vätskedrivande och förbättringar av matsmältningssystemet.

Allergi
Selleri kan ge upphov till allergiska reaktioner av allvarlig form. Därför måste det tydligt framgå i märkning tydligt om livsmedel innehåller selleri, sedan 2014 gäller detta på restauranger

Källa:
Livsmedelsverket
Jordbruksverket

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.