Hur du kan minska på oro, spänningar och stress i kroppen

Kroppskanning har visat sig vara en bra avslappningsmetod. Ofta när du tränar och går igenom hela kroppen på ett eftertänksamt sätt, bit för bit, är det väldigt lätt att falla i sömn för att det är bekvämt, lugnt och avstressande att bara ligga ner.

 

Att lägga sig ner med kroppen mot golvet, sängen eller mot en filt på gräset hjälper dig att sakta ner farten i ditt liv till ett mer hanterbart läge. Det ökar din motivation till att vilja vara i nuet i just det ögonblicket. Kroppen blir avspänd, stress och oro minskar i kroppen.

 

För att kunna minska ytterligare på oro, spänningar och stress i kroppen är det enklare att ligga ner länge på samma ställe i en längre period än om du sitter på en stol. När du ligger ner bekvämt kommer det ofta ett flöde av tankar, känslor och sinnesstämningar. Har du svårt att koncentrera dig för att dina tankar stör dig, är det bara att notera dessa tankar, låta de bara vara och rikta uppmärksamheten mot kroppen.

 

Träna mindfulness

 

Vill du minska oro och spänningar i kroppen gör du det genom systematisk genomgång av kroppen på ett öppet, vaket och intresserat sätt från tå till toppen. Kroppsskanning kan göras med stor precision och detaljer genom att blunda och visualisera alla regioner en efter en i kroppen.

 

Du startar en kroppsskanning med tre in- och utandningar som görs i din egen takt. In- och utandningen ska vara med dig hela tiden när du tar dig igenom alla kroppsdelar. Först känner du in underlaget och sedan lite förenklat går du vidare läger märke till vänster fot, vad, underben och vidare till höger fot, vad underben, huden, musklerna, (andningen ska vara med dig hela tiden) lår höfter, bäcken, sätesmuskulatur, lungor, magen, ryggraden, händer, armar axlar, skuldror, hals, ansikte, käke, huvud, hår. Du slutar med tre in- och utandningar.

Källa: Coming to our senses: Healing Ourselves and the World Through Mindfulness av Jon Kabat-Zinn

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.