Hur ofta ska man äta för att gå ner i vikt?

Det korrekta antalet måltider du ska äta per dag är den fördelning som passar dig bäst. Det totala intaget av energi i förhållande till energiförbrukningen är det enda som har betydelse för din viktbalans

Det du ska fokusera på är:

  1. Kaloriunderskott
  2. Makronutrienter (Näringsämnen)

Där har du nyckeln till vad som får dig att gå ned i vikt.

Om man vill gå ner i vikt måste man ligga på ett kaloriunderskott. Du måste göra dig av med fler kalorier än vad du stoppar i dig. Det går inte att gå ner i vikt genom att sluta äta exempelvis kolhydrater. Du måste ligga på ett kaloriunderskott. Det är det enda som kommer att få vågen att ticka neråt.

Ja, visst är det väldigt tjatigt att alltid få höra och läsa om detta? Dock är det faktiskt inte svårare än så. Krångla inte till det för dig själv genom att komma på massa envisa ursäkter, utan ändra ditt kaloriintag. Det är energibalansen som är avgörande om du går ned eller upp i vikt. Inget annat.

Makronutrienterna (näringsämnena) blir det som är avgörande för hur din viktnedgång kommer att se ut. Vill du till exempel förbränna fett och bygga muskler blir denna balans extra viktig.

Hur mycket protein respektive kolhydrater och fett man ska äta är individuellt. Allt grundar sig på dig och sedan din målsättning.

När det gäller viktnedgång skulle jag satsa på ett högt proteinintag. En tillräcklig mängd protein gör att du förlorar mindre muskler och mer fett. Du håller även igång ämnesomsättningen bättre med en högre daglig proteinkvot.

Det som bland annat påverkar ditt proteinbehov är:

  • Din träning
  • Din muskelmassa
  • Ditt energiintag

Utgångspunkter för makronutrientbalans:

Protein: Vi utgår från 2 gram protein per kilo kroppsvikt. Ibland lägre, ibland mer – beroende på målsättning, eventuella komplikationer eller hinder.

Fett: Det här näringsämnet är otroligt viktigt och bör inte uteslutas i något skede i träningen. Fett är avgörande för ett fungerande hormonsystem och en rad andra livsnödvändiga funktioner. Med det sagt kan man med gott samvete äta en fettmängd på cirka 20-30% av det dagliga energiintaget. Om en person äter 2.000 kcal på en diet skulle det dagliga fettintaget hamna på mellan 45-65 gram, vilket är en rimlig siffra som man inte bör justera i första taget.

Kolhydrater: Efter att man har räknat ut vad man ska äta i protein och fett fyller man ut resterande kalorier med kolhydrater. Kolhydraterna styrs mycket av din dagliga fysiska aktivitet. Sen när inget händer i resultatväg kan man börja plocka ur kolhydraterna och alternativt prova sig fram med fettet – genom att höja eller sänka kalorikvoten ytterligare, men det är mest fördelaktigt att börja plocka av kolhydraterna innan fettet.

Källa: minptonline.se

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.